"Hoću platu, deca ne jedu rizlu"

Radnici užičkih Puteva obustavili su rad na punktovima u Užicu, Kosjeriću, Bajinoj Bašti, Prijepolju, Zlatiboru i Mačkatu zbog neisplaćene dve plate.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2015.

11:18

Default images
Foto: Thinkstock

Radnici traže i isplatu zaostalih dnevnica i putnih troškova.

"Poslednje što smo primili je prva polovina februarske zarade. Dnevnice i putni troškovi kasne i po dve godine. Nude nam rizlu umesto novca za te troškove. Moja deca neće da jedu rizlu", priča za Tanjug vozač u Putevima Miladin Zečević.

Vozač Milenko Čubrak kaže da je svoja dugovanja za putne troškove i dnevnice od 100.000 dinara uspeo da naplati preko suda, a da mu je plata 29.000 dinara.

"Tražimo samo da se poštuju naša prava. Pored isplate onog što nam pripada tražimo i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, koji nije menjan već šest godina", ističe Čubrak.

Iako radnici tvrde da su o štrajku obavestili direktora usmeno i napismeno, prvi čovek užičkih Puteva Sabahudin Kozica za Tanjug tvrdi da je štrajk nezakonit.

"Radnici su se samoinicijativno organizovali bez poštovanja zakonske procedure o štrajku. Druga polovina zarade za februar nije isplaćena zbog tehničkih problema pre prvomajskih praznika, ali će plata biti puštena možda veća danas.Trudimo se da sukcesivno isplaćujemo i zaostala dugovanja za dnevnice i putne troškove. Kolektivni ugovor će uskoro biti potpisan. Usaglasili smo sa sindikatom oko 90 odsto stavki",rekao je Kozica.

Prema njegovim rečima danas je u štrajku polovina od 700 zaposlenih u užičkim Putevima.

Predsednik Samostalnog sindikata Puteva Boban Ćaldović potvrdio je da sindikat ne stoji iza današnjeg štrajka radnika, jer nije ispoštovana zakonska procedura.

Radnici Puteva najavljuju da će biti u štrajku do ispunjena zahteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: