Franak "pojeo" 2.000 radnih mesta

Švajcarska mašinska industrija suočila se sa gubitkom 2.000 radnih mesta, otkako je centralna banka odustala od vezivanja franka za evro,

Svet

Izvor: B92

Subota, 25.04.2015.

09:40

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ovaj potez vlade izazvao je skok vrednosti te valute, pokazalo je istraživanje Udruženja malih i srednjih preduzeća mašinske industrije Svismekanik.

Čak 63 odsto ispitanih preduzeća na kraju prvog kvartala ocenilo je svoje marže nezdovoljavajućim, dok je ta stopa u četvrtom kvartalu 2014. iznosila 51 odsto, a u prvom tromesečju prošle godine 34 odsto.

Ovi problemi, kako ocenjuju privrednici, u direktnoj su vezi s kretanjem kursa domaće valute.

"Preko noći naši proizvodi poskupeli su 15 odsto", ističe predsednik ovog udruženja Roland Gete.

Veliki broj klijenata je zatražio snižavanje cena, a mnoge narudžbe su zamrznute ili anulirane. Čak 16 odsto anketiranih firmi moralo je da pribegne smanjenju broja zaposlenih, tako da je u prvom kvartalu mašinska industrija, u ovoj kategoriji preduzeća, ostala bez 2.000 radnih mesta.

Isti izvor navodi da ukupni godišnji prihodi Svismekanika, koji broji 1.400 članica, iznose više od 20 milijardi franaka, a 85 odsto njihovih proizvoda namenjeno je izvozu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: