"Ubili smo 'trojku', drago mi je"

Grčki ministar finansija Janis Varufakis upozorio je da se može dogoditi "ono najgore" ako EU pokuša da sruši progresivne vlade kakva je i vlada u Atini.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

10:27

Default images
Foto: Tanjug AP

"Ono što kažem svojim kolegama je sledeće... ako mislite da imate interesa da srušite progresivne vlade kao što je naša, onda možete očekivati najgore", rekao je Varufakis za novi broj francuskog satiričnog lista Šarli ebdo.

Ovo je tek drugi broj tog francuskog nedeljnika koji je izašao od terorističkog napada na njegovu redakciju početkom januara.

Varufakis, oštar potivnik mera štednje, rekao je da ako se uguše proevropske i demokratske vlade kao što je grčka, i ako se ljudi koji su ih birali gurnu u očaj, od toga će jedino imati korist "fanatici, rasisti, nacionalisti i svi koji žive od straha i mržnje".

Ministar je ukazao da za svakog "neodgovornog dužnika postoji neodgovorni kreditor", i da su Grcima banke pre petnaestak godina masovno nudile "predatorske zajmove".

On je budžetsku štednju koju zahteva EU od zemalja-članica, uporedio s postupcima srednjevekovnih lekara u Srednjem veku koji su bolesnicima ispuštali krv od čega im je bilo još gore, na šta su im ispustali još više krvi.

Varufakis je izrazio zadovoljstvo što je nova vlada Grčke "ubila Trojku" - kako se do pred kraj prošle nedelje nazivala grupa predstavnika medjunarodnih poverilaca: Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF. Na zahtev Atine koja to tumači kao svoju pobedu, naziv te grupe je promenjen u "Institucija".

Upitan o mogućnosti da finansijski privilegovana Grčka pravoslavna crkva i brodovlasnici počnu da više pomažu svojoj zemlji, Varufakis je rekao da Crkva ima ogromno bogatstvo, ali ne i visoke prihode koji mogu da se oporezuju, dok su brodovlasnici "vrlo pokretni", te bi verovatno i sav svoj preostali novac izneli iz Grčke ako bi trebalo da budu oporezovani više nego sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: