"Vrlo loš ishod" za Grčku sve bliže

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn izrazio je zabrinutost da raste rizik od "veoma lošeg ishoda" njene dužničke krize.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 10.02.2015.

10:13

Default images
Foto: Tanjug

"Rizik od pogrešne računice ili pogrešnog koraka jača mogućnost da ishod bude veoma loš", rekao je Ozborn za Televiziju Blumberg u Istanbulu, gde je na sastanku s drugim ministrima i centralnim bankarima iz G20.

"Jasno je da je rizik od sukoba Grčke i evrozone iz dana u dan sve veći za privredu sveta i Velike Britanije", rekao je on.

Britanski ministar u poslednje vreme svakodnevno izražava zabrinutost zbog Grčke.

"Ovde, u G20, guramo sve strane u sporu da nađu zajedničko rešenje, a mi (Britanci), na nacionalnom planu, ubrzavamo pripreme za svaku eventualnost", rekao je Ozborn.

Grčka je u središtu pažnje tokom neformalnih razgovora G20, zvanično okrenutih pitanjima privrednog rasta i suzbijanja utaje poreza, o čemu ima više saglasnosti.

Nova vlada Aleksisa Ciprasa, iz stranke radikalne levice Siriza, ponovila je da hoće da se otarasi starih ugovora sa svojim kreditorima, koji su sinonim u Grčkoj ozloglašene štednje, i zatražila privremenu hitnu finansijsku pomoć dok pripremi program reformi i smanjenja duga.

Nekoliko evropskih zemalja, koje predvodi Nemačka, odbija da Atini produži finansijsku pomoć dok ona ne podnese program svojih mera "u odgovarajućoj formi", što je sinonim za fiskalnu disciplinu.

Ministri finansija evrozone, te i Grčke, sastaće se u sredu u Briselu da bi pokušali da postave temelje kompromisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: