Očajni-prodaju pruge, poštu, vazduh

Italijanska vlada se nada da će sledeće godine prodati 40 odsto kapitala nacionalne železnice (Ferrovie dello Stato).

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

08:24

Default images

To je izjavio italijanski ministar za ekonomiju, Pjer Karlo Padoan, koji je potvrdio da će Vlada nastaviti u 2015. realizaciju projekata, započetih u ovoj godini, o prodaji 40 odsto kapitala Pošte (Poste Italiane) i 49 odsto kompanije Enav koja kontroliše vazdušni saobraćaj, preneo je Rojters.

Prema programu ovih privatizacija, Vlada u Rimu očekuje da za budžet obezbedi do 2016. godišnji prihod od desetak milijardi evra u cilju smanjenja javnog duga.

Padoan je rekao i da očekuje da će javni dug nastaviti rast tokom većeg dela naredne godine i da neće osetnije pasti pre 2016. godine.

Dodao je da bi privredni rast od oko jedan odsto bruto domaćeg proizvoda i stopa inflacije od blizu 2,0 odsto bili dovoljni za rešavanje problema duga.

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard upozorila je prošle nedelje Italiju da se kreće ka "socijalnoj eksploziji" ako ne uspe da reši visoku nezaposlenost mladih i ne pokrene "otrovanu" ekonomiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zvanično: "Ne" ruskom uranijumu

Američki Senat jednoglasno je usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma, nakon što je i Predstavnički dom u decembru usvojio ovaj predlog zakona, preneli su američki mediji.

15:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: