MMF odobrio Ukrajini 17 mlrd. USD

Međunarodni monetarni fond odobrio je plan pomoći od 17 milijardi dolara Ukrajini, navodeći da je "hitna akcija" pomoći toj zemlji bila neophodna.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 01.05.2014.

11:13

Default images

Zeleno svetlo za odobravanje tog programa omogućio je deblokadu prve rate od 3,2 milijarde dolara, kao hitnu pomoć Ukrajini koja je na ivici bankrota.

"Hitna akcija bila je neophodna", rekla je generalna direktorka MMF-a Kristin Lagard posle sastanka upravnog odbora te organizacije, čija je članica i Rusija.

Plan MMF-a koji predviđa pomoć od 14 do 18 milijardi dolara, trebalo bi da otvori put i za druge donatore, poput EU i Svetske banke, da izdvoje sredstva za tu zemlju u iznosu od 27 milijardi dolara, koliko joj je potrebno da se izvuče iz krize.

Naredna sredstva MMF-a, međutim, neće biti isplaćena Kijevu, ukoliko vlasti ne sprovedu program oštrih ekonomskih mera koje prema Fondu predstavljaju osnovu za "trajan" rast privrede.

"Postoji rizik u sprovođenju ovog plana. Novo izbijanje napetosti sa Rusijom i problemi na istoku zemlje predstavljaju veliku opasnost u pogledu ekonomske perspektive te zemlje", dodala je Lagardova, ukazujući na "geopolitičke" napetosti izmedju Kijeva i Moskve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: