Danska ne da Dong PIO fondovima

Danski penzioni fondovi ipak neće moći da kupe 19 odsto akcija energetske kompanije Dong enerdži.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2014.

17:58

Default images

Danski ministar finansija Bjerne Koridon odbio je večeras ponudu penzionih fondova zaposlenih u javnim službama za kupovinu akcija najveće danske kompanije za proizvodnju i distribuciju električne energije.

Koridon je odbio zajedničku ponudu penzionih fondova prosvetnih radnika, zdravstvenih radnika, vaspitača i zaposlenih u javnim službama, za kupovinu devetnaest odsto akcija "Dong energy".

Ponuda je danskom ministarstvu finansija dostavljena samo tri dana pre najavljene prodaje akcija američkoj investicionoj banci "Goldman Saks", koja je u danskoj javnosti izazvala veoma oštra negodovanja, tako da je za samo par dana prikupljeno oko 160.000 potpisa protiv prodaje banci koju ovdašnji kritičari ocenjuju kao "špekulantsku".

Ministar je u izjavi za dansku državnu televizuju DR ocenio da je ponuda četiri sindikalna penziona fonda "neozbiljna", dodajući da se "poslovi ne sklapaju tako što se obraća (dnevnom listu) Julands Posten umesto ministru i to samo par dana pre nego što treba da se donese odluka (o prodaji)".

Predstavnici penzionih fondova u ponudi dostavljenoj danas ministarstvu naveli su da su spremni da investiraju onoliko koliko je ponudio i "Goldman Saks", uz isticanje "da je sa danske tačke gledišta to mnogo razboritije jer će dobit od investicije u tom slučaju ići danskim penzionim štedišama umesto američkoj investicionoj banci".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: