Rublja traženija od rupija i reala

Ruska valuta rublja našla se ove godine na 12. mestu po popularnosti na međunarodnim tržištima, pokazali su podaci Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.09.2013.

13:00

Default images

Udeo rublje u dnevnim trgovanjima iznosi 1,6 odsto, što je premašilo udeo indijskog rupija i brazilskog reala, prenela je agencija RIA novosti.

Ruska rublja se takođe prilibližava prvoj desetorci najpopularnijih valuta. U prethodnom istraživanju BIS 2010. godine, bila je na 16. mestu, a 2007. godini na 18. mestu.

U odnosu na ovogodišnji udeo od 1,6 odsto, rublja je pre tri godine imala udeo od 0,9 odsto. Njeni najbliži susedi su hongkonški dolar i švedska kruna.

Od valuta zemalja u razvoju, od rublje su bolje kotirani samo kineski juan na devetom i meksički pezos na osmom mestu.

Dominanta valuta na svetu ostaje dolar čiji je udeo u svetskom obrtu 87 odsto. To je za dva procentna poena više nego 2010.

Drugo mesto ima evro, čiji udeo je, usled dugotrajne finansijkse krize, pao na 33 odsto, sa 39 pre tri godine.

Osetno je uvećana uloga japanskog jena u međunarodnom trgovanju, na 23 odsto.

Slede britanska funta sa 12 odsto, australijski dolar sa 8,6 odsto, švajcarski franak sa 5,2 i kanadski dolar sa 4,6 odsto.

Meksički pezos ima udeo u obrtu svetske trgovine od 2,5 odsto, kineski juan od 2,2, a ispred rublje su još novozelandski dolar sa dva odsto i švedska kruna sa 1,6 odsto.

Banka za međunarodna poravnanja svake tri godine pravi analizu aktivnosti na deviznom tržištu. Poslednje istraživanje je obavljeno u aprilu 2013. godine i u njemu su uzeli učešće predstavnici centralnih i komercijalnih banaka i organa vlasti iz 43 zemlje.

Korišćeni su podaci o deviznim transakcijama 1.300 banka i drugih tržišnih učesnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: