Kiparske banke rade normalno

Banke na Kipru nastavile su danas sa normalnim radom, nakon što su juče u podne otvorene posle gotovo dvonedeljne pauze zbog straha oko odliva depozita.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.03.2013.

09:33

Default images

Manji redovi formirali su se ispred banaka u kiparskoj prestonici pre njihovog otvaranja jutros, prenela je agencija Frans pres.

Banke na Kipru petkom rade od 8:30 do 13:00 po lokalnom vremenu.

Strpljivi Kiprani su juče formirali redove ispred banaka, a neki od njih nisu podizali ušteđevinu već su, naprotiv, polagali novac na račune, uprkos strahovanjima vlasti da će doći do masovnog odliva sredstava.

Većina njih je, međutim, besna zbog sporazuma Nikozije sa evropskim partnerima.

Kiparski predsednik Nikos Anastasijades poslao je juče preko društvene mreže Tviter poruku zahvalnosti sugrađanima koji su pokazali "zrelost" po otvaranju banaka.

Prema rečima kiparskog ministra spoljnih poslova Joanisa Kasulidesa, stroga kontrola kapitala, koju su kiparske banke uvele na zahtev međunarodnih kreditora, mogla bi biti ukinuta za mesec dana.

Ograničenja, koja ukljucuju dnevni limit za podizanje novca od 300 evra i granicu od 1.000 evra za one koje putuju u inostranstvo, trebalo je da potraju nedelju dana, ali je centralna banka saopštila da će nivo podizanja novca postepeno biti povećavan, zavisno od rekacije vlasnika računa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: