Svet

Utorak, 26.03.2013.

13:38

Studenti: Dalje ruke od Kipra

Oko 1.500 kiparskih studenata protestovalo je u Nikoziji protiv kredita pomoći koji će zemlja dobiti od međunarodnih kreditora.

Izvor: Tanjug

Default images

Besni studenti nosili su transparente sa porukom - "Trojka napolje iz Kipra", misleći na kreditore Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Na protestnom maršu do predsedničke palate videle su se i poruke - "Oni koji su krali novac treba da idu u zatvor i plate za to" i "Ruke dalje od Kipra", prenosi agencija Frans pres.

Demonstrante, koji su se organizovali preko društvene mreže Fejsbuk, aplauzima i pozdravima ispratili su zaposleni u kiparskoj vladi tokom njihovog prolaska pored ministarstva rada.

"Ne znamo kakva nam je budućnost i besni smo što neće da se završi samo na ovim merama", rekao je jedan od demonstranata.

"Moramo da budemo složni kako bismo spasili našu zemlju. Mi smo u pitanju, ne samo naši roditelji, to je za našu budućnost", rekao je drugi demonstrant u izjavi AFP-u.

Protest studenata biće praćen demonstracijama protiv mera štednje koje organizuje Komunistička partija - Akel večeras u šest časova ispred predsedničke palate.

Kipar je juče obezbedio paket pomoći "trojke" od 10 milijardi evra koji treba zemlju da spase od bankrota, dok će oni sa najvećim depozitom u dve najveće banke u zemlji izgubiti veći deo svoje ušteđevine.

Evropska centralna banka preuzela je na sebe da pokrije 10 milijardi evra nastalog duga, dok će oko 6 milijardi biti prikupljeno restruktuiranjem kiparskih banaka.

Na Kipru su već 11 dana banke zatvorene pošto su vlasti odlučile da ih ipak ne otvaraju i posle dogovora sa "trojkom" kako bi se sprečilo da građani ponovo krenu sa podizanjem svojih depozita.

Prema uslovima programa pomoći, najveća kiparska banka, Narodna banka (Laiki), biće ugašena, što će omogucćiti štednju od 4,2 milijarde evra, a male štediše biće zaštićene. Banka Kipra će preživeti, ali će njeni depoziti veći od 100.000 evra biti oporezovani.

Najveći udarac pretrpeće veliki investitori, budući da ta banka drži lavovski deo ruskih depozita.

Procenjuje se da na Kipru ima oko 20 milijardi evra ruskog novca, od čega će oko četvrtina biti konfiskovana kada se novi paket primeni.

Kiparske banke našle su se u dubiozi nakon što su veliki deo sredstava uložile u kupovinu grčkih obveznica, koje su se pokazale kao bezvredne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: