EU uskoro skida sankcije Mađarskoj

Evropska unija razmatra da odmrzne sredstva za Mađarsku nakon što je ta zemlja preduzela akcije za dovođenje javnih finansija u red.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2012.

17:59

Default images

Evropska komisija je navela u svojoj godišnjoj preporuci da bi 495 miliona evra iz fondova EU, koji su zamrznuti u aprilu, trebalo da budu odmrznuti.

To je objašnjeno time što je Mađarska "preduzela neophodne korake da smanji svoj prekomerni deficit".

Komisija navodi da očekuje da će Mađarska ove godine ispuniti cilj i smanjiti javni deficit na 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao i da će deficit sledeće godine ostati ispod granice EU od tri odsto. Zamrzavanje takozvanih kohezionih fondova, namenjenih smanjenju ekonomskih razlika među zemljama EU, predstavljalo je prvi primer finansijskih sankcija otkako je 27-člana Unija prošle godine usvojila nova pravila koja vladama zabranjuju preterano velike javne deficite.

Odluka je doneta nakon žučne rasprave sa istočnoevropskim zemljama, nakon koje je Poljska ostala uzdržana.

Evropska unija, koju potresa dužnička kriza u Grčkoj, prošle godine je jasno navela da namerava da pooštri zakone i procedure za veću disciplinu u javnim finansijama.

Aprilska odluka da se pokrene procedura zbog prekomernog deficita Mađarske usledila je nakon izveštaja Komisije da Budimpešta nije preduzela "nikakvu stvarnu akciju" da svoj deficit dovede u dozvoljeni okvir EU od tri odsto BDP-a.

EU takođe glasno kritikuje Budimpeštu zbog spornog zakona o centralnoj banci. Mađarski parlament je ove nedelje izmenio i dopunio zakon, otvorivši put za nastavak pregovora sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom oko preko potrebne linije kredita od 15 do 20 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ko je u Rusiji ostao, sad trlja ruke

Evropske banke koje još uvek posluju u Rusiji su prošle godine uplatile 800 miliona evra poreza u tamošnji budžet, što je četiri puta više nego pre rata u Ukrajini.

20:35

30.4.2024.

1 d

Podeli: