Merkel: Grci da zasluže evrozonu

Lideri Francuske i Nemačke, Nikola Sarkozi i Angela Merkel, pozvali su da se što pre nađe rešenje za krizu u Grčkoj i dodali da žele da Grčka ostane u evrozoni.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2012.

16:07

Default images

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je Grčku da daljnja isplata finansijske pomoći neće biti moguća bez brzog napretka u okviru drugog paketa pomoći, uključujući dobrovoljni otpis potraživanja na ime grčkih obveznica u vlasništvu privatnih kreditora.

"Moramo da vidimo da je ostvaren napredak na restrukturisanju grčkog duga u rukama privatnih zajmodavaca", poručila je Merkelova. "Sa naše tačke gledišta, uslovi u okviru drugog paketa pomoći Grčkoj, uključujući ovakvo restrukturisanje, moraju brzo da budu ispunjeni. U protivnom isplata sledeće tranše pomoći Grčkoj neće biti moguća", ukazala je ona.

Banke, osiguravajuće kuće i investicioni fondovi već nedeljama pregovaraju sa vladom u Atini o programu zamene obveznica koji ima za cilj da grčki državni dug dovede na nivo od otprilike 120 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa sadašnjih 160 odsto.

Od privatnih investitora je, u okviru plana, zatraženo da dobrovoljno pristanu na otpis 50 odsto potraživanja na ime grčkih obveznica u njihovom vlasništvu u zamenu za kombinaciju gotovine i novih obveznica, iako postoje indicije da sada možda čak ni takav otpis neće biti dovoljan.

Učešće privatnog sektora je ključni činilac novog paketa pomoći Grčkoj u vrednosti od 130 milijardi evra, koji mora da bude spreman do marta da bi se osiguralo da ogromni grčki dug tu zemlju ne dovede do bankrota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: