Vlada steže kaiš, Grci protestuju

Grčka vlada je parlamentu te zemlje prosledila zakon koji predviđa smanjenje plata zaposlenih u državnim službama.

Svet

Izvor: B92, Beta

Petak, 07.10.2011.

05:24

Default images

Parlament će o predloženom zakonu, kojim se predviđa smanjenje plata za 30.000 zaposlenih u državnim službama, glasati sledeće nedelje.

Prema predviđenom zakonu, plate bi počele da se smanuju do kraja ove godine. Predviđaju se i dodatna smanjenja plata, čime će verovatno biti ušteđeno oko 2,8 milijardi evra.

Vlada u Atini je u poslednjih godinu i po dana već uvela mere smanjenja penzija i plata, kao i povećanje niza poreza, što je razbesnelo Grke koji se već ionako teško nose sa visokom stopom nezaposlenosti od 16 odsto. Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos je početkom nedelje izjavio da Grčka ima dovoljno sredstava za isplatu penzija, plata i obveznica do sredine novembra, ali je toj zemlji potrebna sledeća tranša međunarodne pomoći od osam milijardi evra kako bi izbegla bankrot.

U glavnom gradu Grčke i dalje traju protesti zbog mera štednje koje je vlada uvela kako bi smanjila javnu potrošnju. "Mi smo protiv mnogo toga što taj zakon podrazumeva", rekao je glavni predstavnik asocijacije zaposlenih u grčkom ministarstvu finansija Tasos Gumas.

Zbog smanjenja penzija su ispred ministarstva odbrane demonstrirali i penzionisani vojnici, dok su na Kritu demonstracije održali i poljoprivrednici.

Smanjenje penzija i plata je deo mera štednje koje Grčka sprovodi kako bi joj bila odobrena nova tranša pomoći u vrednosti od 110 milijardi evra.

Grčka vlada je od svojih kreditora - Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, dobila preporuku da mere o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru primeni pre svega na zaposlene koji će ubrzo u penziju.

Vlasti Grčke planiraju da do 2015. godine ukinu 150.000 radnih mesta u javnom sektoru u kome je sada zaposleno 750.000 ljudi. Ta mera bi se sprovodila tako što se ne bi popunjavala radna mesta nakon odlaska u penziju, niti bi biti obnavljani ugovori o radu na određeno vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: