Svet

Petak, 26.11.2010.

08:42

Nemačka ekonomija u odličnom stanju

Ekonomija Nemačke je u odličnom stanju i mogla bi da ostvari punu zaposlenost radnoaktivnog stanovništva, smatra nemački ministar ekonomije Rajner Bruderle.

Izvor: Tanjug

Default images

"Nemci su u bodrom raspoloženju, ponovo investiramo, ponovo trošimo, i ljudi se osećaju sigurno i rado kupuju", istakao je Bruderle.

Uveren da će ekonomija Nemačke uskoro ostvariti punu zaposlenost, on je precizirao da je u zemlji manje od tri miliona nezaposlenih, dok je u jeku globalne ekonomsko-finansijske krize bez posla bilo pet miliona Nemaca.

"Siguran sam da je uskoro moguća puna zaposlenost, koja je već ostvarena u nekim južnim delovima Nemačke", rekao je Bruderle i naglasio da je osnovni pokretač ekonomskog rasta, ne toliko izvoz, koliko i privatna potrošnja zemlje.

"Domaća tražnja sada obezbeđuje više od polovine tekućeg tempa ekonomskog rasta i ekonomski savetnici vlade najavljuju da će iduće godine 90 odsto rasta obezbediti upravo domaća potrošnja", rekao je on.

Broj nezaposlenih u Nemačkoj se u oktobru spustio ispod "osetljive" granice od tri miliona lica, prvi put od novembra 2008. godine. Stopa nezaposlenosti je iznosila 7,5 odsto, što je najniži nivo od 1991. godine, kada je ujedinjenje Istočne i Zapadne Nemačke rezultiralo brz i dugotrajan ekonomski uspon.

Pod punom zaposlenošću u ekonomiji se podrazumeva postojanje dovoljnog broja radnih mesta za podmirivanje svih prijava na rad celokupnog, ili skoro celokupnog radnoaktivnog stanovništva. Teoretski, puna zaposlenost može da podrazumeva nultu nezapolsenost, ali u praksi se, po pravilu, radi o nivou od tri do četiri odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

16 h

Podeli: