Svet

Subota, 24.02.2007.

11:44

Češki telekom povećao dobit

Telefonika O2, bivši Češki Telekom, najveća telekomunikaonska kompanija u Češkoj je objavila rast neto dobiti u 2006. za 28 odsto.

Izvor: seebiz.net

Default images

Dobit od 284 miliona evra je najveći iznos u istoriji ovog telekoma, a prihodi su pritom porasli za neznatnih 0,4 odsto, na 2,17 milijardi evra. Prihodi od mobilne telefonije su porasli za šest odsto, na 1,1 milijardu evra, dok su prihodi iz fiksne telefonije u padu za pet odsto i iznose 1,06 milijardi evra.

Iako prihodi od širokopojasnog Interneta, prenosa podataka i drugih usluga neprestano rastu oni nisu uspeli da adekvatno nadomeste pad prihoda od klasičnih usluga u segmentu fiksne telefonije. Broj fiksnih linija manji je za 17 odsto, kao posledica kontinuiranog pada broja korisnika koji sve više koriste mobilne telefone. Sa druge strane, broj korisnika ADSL Interneta povećan je za 80 odsto, na 470 hiljada.
Sve manje fiksnih telefonskih linija
Broj korisnika mobilne telefonije Telefonike O2 je porastao prošle godine za 188 hiljada, na ukupno 4,86 miliona brojeva, a samo u četvrtom kvartalu za 104 hiljade.

Što se tiče ukupnih konsolidovanih troškova, oni su viši za 2,8 odsto i uglavnom su povezani sa troškovima preimenovanja kompanije i aktivnostima u Slovačkoj. Kompanija ove godine očekuje rast prihoda za jedan do tri procenta i investicije u visini 319 miliona evra, od čega će petina biti plasirana u razvoj mobilne mreže njihove slovačke podružnice. Telefonika O2 je formirana sredinom prošle godine ponovnim spajanjem Češkog Telekoma i njegove mobilne jedinice Eurotel, a nova kompanija se nalazi u 70 odstotnom vlasništvu španske Telefonike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: