Svet 5

13.05.2024.

19:48

Nije sve tako crno: Na ovom polju Ukrajinci dobijaju rat

Udarima na moskovsku flotu u Crnom moru, Ukrajina je potkopala ruski kapacitet da uspori ukrajinski izvoz žitarica. To je ključni trijumf, koji ipak ne može sakriti da Kijev redovno gubi tlo na prvoj liniji fronta.

Izvor: worldcrunch.com

Nije sve tako crno: Na ovom polju Ukrajinci dobijaju rat
Profimedia

Podeli:

U lavini loših vesti za Ukrajinu, uključujući nedavna napredovanja Rusije na frontu u Harkovu, postoji jedna ukrajinska priča o uspehu kojoj je pridato malo pažnje. Ukrajina je oslabila rusku pretnju u Crnom moru do te mere da se ukrajinski izvoz žitarica morskim putem skoro vratio na nivoe pre invazije u februaru 2022. godine.

Svet je prošle godine bio opsednut pokušajem Rusije da uspostavi pomorsku blokadu u Crnom moru, nakon povlačenja iz ranijeg sporazuma koji je posredovala Turska. Strahovalo se da će ova blokada uticati na ukrajinsku ekonomiju i na svetske zalihe hrane, s obzirom na ključnu ulogu ukrajinske poljoprivrede na ovom tržištu.

Ukrajina je uspela da eliminiše značajan broj ruskih brodova iz crnomorske flote i da primora ruski Generalštab da udalji ostatak.

Udari na Krim, napadi pomorskih i vazdušnih bespilotnih letelica i operacije komandosa promenili su dinamiku moći Crnog mora.

Prema Njujork tajmsu, koji je imao pristup podacima, više od 27 miliona tona žitarica je izvezeno iz Ukrajine morskim putem u poslednjih šest meseci, što je ekvivalent predratnom nivou. Nakon što je samo pet tereta moglo da napusti Odesu i okolni region prošlog septembra, do marta je broj porastao na 231 — što je nesporan uspeh za Kijev.

Ulozi su visoki na nekoliko nivoa. Rusija je imala dva cilja u pokušaju da blokira izvoz žitarica:

Prvo, da oslabi ukrajinsku ekonomiju, pošto ovaj izvoz čini jednu trećinu bruto domaćeg proizvoda zemlje, gubitak tih prihoda bio bi katastrofalan za naciju koja već pati od rata.

Moskva se takođe nadala da će stvoriti međunarodnu paniku, sa nestašicama i povećanjem cena, i nadala se da će se predstaviti kao dobri Samarićanin.

Afričkim zemljama koje su prošle godine pozvane na samit u Rusiji ponuđene su besplatne isporuke žitarica, od kojih je deo oduzet od Ukrajinaca. Ukrajinska vojska je uspela da osujeti ovu operaciju, nanevši značajne gubitke ruskoj floti.

Stručnjaci upozoravaju da je ovaj uspeh u Crnom moru krhak. Prvo, zato što brojke za poslednjih nekoliko meseci uključuju izvesno sustizanje prošlogodišnjeg sporog izvoza; ali i zato što će sledeća žetva verovatno biti manja, ne samo zbog poremećaja izazvanih ratom.

Sputana u Crnom moru, ruska vojska koristi druge metode da ometa ovaj izvoz: bombarduje lučke objekte u Odesi i drugim lukama u regionu. Bitka za žito, dakle, nije završena, ali je ovaj povratak u normalu vredan pažnje.

Ohrabrujuće morske vesti za Ukrajinu su u suprotnosti sa lošim vestima koje dolaze sa prve linije fronta. Ruska vojska je upravo krenula u ofanzivu u oblasti Harkova, koja napreduje. Kijev tvrdi da je blokirao napredovanje, ali je zabrinut.

Rusija nastoji da iskoristi nedostatak municije u Ukrajini, pre obećanih novih isporuka sa Zapada. Dakle, dok je Rusija očigledno u ofanzivi, neuspeh na Crnom moru pokazuje da sudbina rata nije još uvek odlučena.
 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

11 h

Podeli: