Svet

Sreda, 02.12.2015.

16:38

Politika hladi radijatore: Turska neće ruski gas

Turska može smanjiti uvoz ruskog tečnog naftnog gasa za 25 odsto sledeće godine zbog političkih tenzija, prenosi Rojters.

Izvor: B92

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Turska se sprema da za četvrtinu smanji uvoz ruskog gasa naredne godine, tvrde dva Rojtersova izvora i dodaju da je do ove odluke došlo zbog zahlađenja odnosa između Ankare i Moskve nakon obaranja ruskog suhoja.

“Turske firme već se pripremaju na smanjenje isporuka TNG iz Rusije zbog trenutne političke situacije”, rekao je jedan od trgovaca koji radi na tržištu gasa.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u subotu ekonomske sankcije protiv Turske kao odgovor na rušenje ruskog borbenog aviona SU-24 u blizini granice sa Sirijom.

Ruske sankcije mogle bi sledeće godine da povećaju turski deficit za najmanje pet milijarda dolara, tvrde ekonomisti.

Uloga Turske na ruskom tržištu je porasla otkako je zvanična Moskva uvela embargo na uvoz hrane iz zemalja EU. Stručnjaci procenjuju da bi Turska bila na velikom gubitku kada bi izgubila ovo tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

21 h

Podeli: