"Rio Tinto nije dobio rešenje. U ovom trenutku, za mene je taj projekat gotov"

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Vlada Srbije blizu odluke da ukine sve dozvole koje su izdate Rio Tintu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2022.

14:26

Ilustracija: Depositphotos/yeti88

Dodala je da je ta kompanija jutros izdala saopštenje u kojem navodi da menjaju dinamiku jer nisu dobili rešenje o eksploatacionom polju.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji povodom obeležavanja početka Projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji", kazala da će i prostorni plan o prostoru posebne namene biti ukinut, a da im rešenje o ekspoatacionom polju neće biti ni izdato.

"Niti ćemo izdavati rešenje, niti ćemo raditi išta više ne samo što se tiče Rio Tinta, već litijuma, bez dogovora sa lokalnom zajednicom i meštanima", istakla je Brnabić.

Brnabićeva o Rio Tintu: Blizu sam odluke da ne ostaju u Srbiji, ljudi to neće

Pojasnila je da rešenje o eksploatacionom polju ne znači eksploataciju, već je ono potrebno da bi se uradila studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

"Svi oni koji kritikuju potencijalna rešenja, prostorne planove, time pokazuju da njih ne zanima procena uticaja na životnu sredinu, već da politički koriste ovo za napade na predsednika i Vladu, jer da ih zanima oni bi zahtevali da se uradi studija, ali oni je sprečavaju jer studije ne može biti bez prostornog plana i tog rešenja", kazala je Brnabić.

Premijerka navodi i da je Rio Tinto izdao saopštenje jer je istekao zakonski rok u kojem je Vlada Srbije trebalo da im izda rešenje i ističe da nisu želeli da im izdaju to rešenje, te podseća da je to bio i dogovor predsednika Aleksandra Vučića sa meštanima Donjih Nedeljica i drugih sela u okolini Jadra.

"Nisam primetila da su nastavili rad, oni su jutros rekli da ne nastavljaju rad, pa se shodno tome menja dinamika, a u njihova očekivanja ja ne ulazim. U ovom trenutku, za mene je taj projekat gotov - sa kim treba da razgovaram, razgovaraću, nemam nijedan problem", istakla je premijerka.

Ponavlja da je Vlada blizu odluke da ukine sve one dozvole koje su izdate, da ukine i taj prostorni plan o prostoru posebne namene koji pritom, kaže, "ne znači ništa, ne daje Rio Tintu baš ništa".

Podsetila je da je 2006. godine promenjen Zakon o rudarstvu i ukazala da je osnovna promena bilo uvođenje načela ili principa kontinuiteta koji govori o tome da neko ko ima istražna prava, ukoliko se nešto nađe, dobije ekskluzivna eksploataciona prava.

Uskoro odluka o Rio Tintu; "Što se mene tiče, ne mora da bude u Srbiji"

Govoreći o memorandumu iz 2017. godine, Brnabić kaže da on nije obavezujući, a da se odnosio na prostorni plan.

"Taj memorandum je potpuno neobavezujući. Čuli smo kada su svim građanima Srbije uskraćivali slobodu kretanja da je to ključni dokument i da taj dokument pokazuje da smo se obavezali da Rio Tintu damo sve dozvole, kada smo objavili taj memorandum koji je neobavezujući nikada više nismo čuli nijednu reč o njemu, što pokazuje koliko su kredibilni oni koji pričaju o tome, blokiraju saobraćaj, međunarodne putne pravce. Nismo čak čuli ni izvinite", kazala je premijerka.

Ističući da je taj plan važan zbog studije o uticaju na životnu sredinu, Brnabić naglašava da kao predsednica Vlade niti je Rio Tinto dovodila u Srbiju, niti im je davala istražna prava, niti je menjala zakone o rudarstvu koji su menjani 2006. kako bi oni dobili ekskluzivno pravo na eksploataciju.

"Niti sam davala dozvole za bušotine velikog prečnika, niti smo bili umešani u bilo šta. Nasledili smo taj projekat, kao i Zakon iz 2006. koji je dao ekskluzivna prava na eksploataciju i trudili se da učinimo najviše i najbolje moguće za narod Srbije, pre svega meštane u okolini Jadra", kazala je Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: