Akcije se vraćaju u normalu, nafta pada

Indeksi na azijskim i evropskim berzama su se uglavnom oporavili posle prošlonedeljnog pada usled tenzija između SAD i Severne Koreje.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.08.2017.

13:30

Akcije se vraćaju u normalu, nafta pada
Foto:Thinkstock

Među retkim gubitnicima na svetskim berzama je Tokio - indeks Nikei 225 pao je jedan odsto pošto je saopšteno da je japanska privreda u drugo kvartalu imala veliki rast od četiri odsto na godišnjem nivou.

Nemački indeks DAX je u plusu 1,1 odsto, francuski CAC-40 0,9 odsto, dok je britanski FTSE 100 porastao 0,6 odsto.

Južnokorejski Kospi porastao je 0,6 odsto, hongkonški Hang Seng 1,4 odsto, šangajski kompozitni indeks 0,9 odstoa, a sidnejski S&P/ASX 200 0,7 odsto.

Analitičari ocenjuju da su krajem prošle nedelje indeksi na berzama pali sa strahom od dalje eskalacije tenzija izmedju SAD i Severne Koreje, ali da je došlo do odredjenog smirivanja tokom vikenda, prenosi agencija Asošijetid pres.

Cena nafte su u padu. Referentna američka nafta, prema podacima Blumberga, pojeftinila je za 0,7 odsto na 48,5 dolara po barelu, dok cena nafte Brent pala za 0,4 odsto, na 51,6 dolar po barelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: