Energoprojekt poznat u svetu, u čijim je rukama?

Da li bi građevinski gigant Energoprojekt mogao da postane privatno preduzeće?

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.06.2017.

18:32

Energoprojekt poznat u svetu, u čijim je rukama?
Foto: Thinkstock

Kada mu je vrednost akcija bila najmanja, do vlasništva u firmi, pod sumnjivim okolnostima, došla je konkurentska građevinska firma “Napred”.

Da li je država i dalje najveći pojedinačni akcionar Energoprojekta? Zvanično, jeste. Nezvanično, nije, jer je većinski akcionar vlasnik građevinske firme Napred Dobrosav Bojović.

”Država je bila najveći akcionar do početka februara kada su Dunav i Is kapital prodali svoje akcije na Beogradskoj berzi pod vrlo upitnim okolnostima a kupci tih akcija su čvrsto povezani za Dobrosavom Bojovićem, odnosno firmom Napred razvoj”, kaže direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović.

Da li Bojović ima više akcija nego Republika Srbija sada proveravaju komisije za hartije od vrednosti, sprečavanje konkurencije i privredni sud. U iščekivanju rezultata istrage, komisija akcionara biće održana 16. juna, a Bojović na njoj zahteva promenu rukovodstva i nadzornog odbora, čime bi praktično preuzeo upravljanje nad Energoprojektom. Pred kameru nije hteo ali je u telefonskom razgovoru poručio

“Sve što je pisano je potpuno degutantno i ne zaslužuje komentar. Ne želim da vršim pritisak na rad državnih institucija", rekao je akcionar “Energoprojekta” Dobrosav Bojović.

A mediji su podsećali da je Bojović najpre kupio pa onda doveo do propasti građevinsku firmu Napred pa kasnije, kako bi izbegao plaćanje kazni i penala, osnovao firmu Napred razvoj, te da je to samo jedan od njegovih neuspešnih poslova. Energoprojektu pripada i vredno zemljište u bloku 26 koje se može iskoristiti za skup poslovni prostor, što bi mogao biti jedan od Bojovićevih motiva. Uredniku NIN-a Milanu Ćulibrku neshvatljivo je da se ne zna ko koliko akcija ima u jednom od preduzeća s kojim se najviše trguje na berzi.

“Država ima više do 30 odsto akcija i ne štiti svoj kapital, ne reaguje. Olako prelazi preko desetina miliona evra akcija u Energoprojektu. Sporna trgovina je bila u januaru a početku juna mi ne znamo. Lako se može proveriti praćenjem tokova novca ko je i kako istrgovao sa tih 5 odsto akcija i ko sada ima većinu”, rekao je urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Udruženje akcionara zato je u maju pisalo tadašnjem premijeru Vučiću da veruju da neće dozvoliti da Dobrosav Bojović preuzme upravljanje kompanijom jer bi to značilo njenu propast.

“Nadležne insitucije moraju da kontrolišu tržište kapitala i dobro pregledaju ceo proces da nam se ne potkrade neka greška. Verujem da rade institucije ali sve ono što je u skladu sa zakonom tako treba i da ostane”, istakla je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Hiljade energetskih i vodoprivrednih objekata, industrijskih postrojenja, javnih i stambenih kompleksa i telekomunikacionih sistema u Srbiji i oko 80 zemalja nose potpis - "Energoprojekt" i jedini je iz regiona na listi najboljih svetskih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

4 h

Podeli: