Lakše ćemo kupovati stanove - novi sistem cena

Beograd -- Republički geodetski zavod unapredio je sistem procene prosečne cene nekretnina u Srbiji, koji će važiti od 1. marta.

Izvor: Tanjug
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se ističe u saopštenju RGZ, Zavod je unapredio Registar cena nepokretnosti, koji je deo sistema Masovne procene vrednosti nepokretnosti, što će olakšati građanima i privredi da se odlučuju za investiranje u nekretnine.

Podaci RGZ-a biće javno dostupni od 1. marta.

Na veb sajtu Republičkog geodetskog zavoda (www.rgz.gov.rs) dva puta godišnje biće prezentovan izveštaj o promeni prosečnih cena nepokretnosti u Srbiji, tako da će ažurni podaci za 2017, i građanima i investitorima, biti dostupni već 1. septembra.

U Registru cena nepokretnosti, koji vodi RGZ, za potrebe masovne procene, tokom prošle godine, registrovano je 116.000 ugovora o prometu nepokretnosti, od toga čak 80 odsto prometa čine kupoprodaje.

Podaci iz Registra cena nepokretnosti i sistem masovne procene vrednosti nepokretnosti treba da obezbede jednak i pravedan tretman svih poreskih obveznika, građana i privrednika, a za državu niže troškove određivanja poreskih osnovica i veći priliv sredstava od oporezivanja zahvaljujući kompletnom obuhvatu nepokretnosti, navodi se u saopštenju.

Vesti

strana 1 od 8628 idi na stranu