Svetska banka: Kredit Srbiji od 182 mil.€

Svetska banka odobrila je kredit od 182 miliona evra Vladi Srbije za reformu javnih preduzeća u oblasti energetike i saobraćaja, saopšteno je iz te banke.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

09:25

Svetska banka: Kredit Srbiji od 182 mil.€
Foto: Thinkstock

Zajam je namenjen za poboljšanje upravljanja javnim rashodima i unapređenju efikasnosti i finansijske održivosti javnih preduzeća u oblasti energetike i saobraćaja.

Prvi zajam za razvojnu politiku u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća, koji je prvi od dva predložena zajma, podržava višegodišnje napore Vlade Srbije da podigne efikasnost i efektivnost javne potrošnje i transformiše sektore energetike i saobraćaja. Ove reforme su značajni strateški ciljevi u kontekstu procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, piše u saopštenju.

Unapređenje efikasnosti i finansijske održivosti javnih preduzeća u Srbiji, naročito u oblasti energetike i saobraćaja, potrebne su sa fiskalnog stanovišta i posmatrano iz ugla investicione klime. Javna i državna preduzeća u ovim sektorima, istorijski gledano, predstavljaju značajan izvor fiskalnog rizika. Pa ipak, sektorske reforme dugo su odlagane usled sistemske institucionalne slabosti i jakih interesa, navodi Svetska banka.

Usvajanjem planova finansijske konsolidacije koje podržava ovaj zajam vlada je započela ambiciozan program reformi ovih preduzeća. Na primer, usvojene su prilagođene cene električne energije, uz prateće mere zaštite ugroženih potrošača u domaćinstvima, pri čemu se ulaže napor da se unapredi operativna efikasnost u preduzeću za distribuciju struje kroz smanjenje troškova za zaposlene.

Kada su u pitanju železničke usluge, nova politika finansiranja i kriterijumi za ocenu performansi rukovodiće upravljanje novim državnim železničkim preduzećima, a u toku je i proces ustanovljavanja adekvatnog broja zaposlenih.

Pored koristi u fiskalnom smislu, povećanje efikasnosti ovih preduzeća doprineće i poboljšanju investicione klime u Srbiji time što će rešavati probleme neadekvatne infrastrukture i obezbediti brz i pouzdan pristup električnoj energiji, što sve potencijalni investitori i dalje navode kao razloge za brigu u Srbiji.

“Ostvaren je važan napredak u sprovođenju dugo odlaganih reformi u sektorima energetike i saobraćaja”, rekla je Klaudija Ines Vaskes Suares, viši ekonomista Svetske banke. “Međutim, od ključne važnosti biće da se one nastave i iskoristi zamajac kako bi se postigla željena transformacija, umanjili fiskalni rizici i poboljšalo pružanje usluga građanima Srbije”, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: