Grci prodaju dve šećerane u Srbiji

Uprava grčke kompanije "Helenik šugar" najavila je za kraj novembra međunarodni tender za prodaju dve šećerane u Srbiji, u Žablju i Crvenki.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2016.

09:04

Grci prodaju dve šećerane u Srbiji
(Foto: Thinkstock.com)

Minimalna cena po kojoj bi dve fabrike šećera u Srbiji bile prodate jeste 25 miliona evra, naveli su predstavnici Helenik šugara.

Po pisanju grčkih medija, predsednik te kompanije Hristos Rosios je izjavio da je takva odluka doneje jer su veliki investitori zainteresovani za kupovinu tih šećerana.

Interesovanje za kupovinu dveju šećerana ranije je pokazivala kompanija "Sunoko" koja je u sastavu MK grupe i u Srbiji je najveći proizvođač šećera.

Prodaja dveju šećerana bi "Helenik šugaru" omogućila da se "rastereti dugovanja, omogućavajući upravi da okonča sprovođenje poslovnog plana za međunarodnu aktivnost, uz obnavljanje kredibiliteta izgubljenog i među partnerima, i među proizvođačima", pišu grčki mediji.

Rosios je rekao i da će do kraja iduće nedelje grčkim proizvođačima šećerne repe u potpunosti biti plaćene isporuke iz 2015. godine koje im kompanija još duguje. Dodao je da je razgovarao s poljoprivrednim proizvođačima u srednjoj i severnoj Grčkoj da bi poboljšali međusobni odnos i da bi se povećala površina pod repom.

Ove godine je u Grčkoj izvađeno 32.000 tona šećerne repe, što je 30 odsto više nego prošle, kada je proizvodnja bila 24.000 tona. Proizvođači u Grčkoj zahtevaju garancije plaćanja kao uslov za povećanje proizvodnje.

U Grčkoj šećernu repu gaje 4.000 proizvodača, što je upola manje nego 2009, kada ih je bilo 8.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: