I to je došlo: S bankom možete da se cenkate

Klijenti koji su pre nekoliko godina podigli kredit kod banaka sada imaju razloga da se kaju: kamate su se smanjile, a taj trend je posebno prisutan ove godine.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 08.10.2016.

16:27

I to je došlo: S bankom možete da se cenkate
(Foto: Thinkstock.com)

To naročito teško pada građanima koji su podigli stamebne kredite jer su tu rate najviše, a obaveza se preuzimaju na nekoliko decenija, mnogi se vajkaku i pitaju se što nisu sačekali.

Srećom pa i za taj slučaj ima leka. Stare obaveze klijenti mogu refinansirati u drugoj banci, ali to nije jedina opcija. Kada u bankama gde otplaćuju preuzete obaveze čuju da klijent ima nameru da se seli i našao je opciju s nižom kamatom, često su spremni da mu ponude iste uslove kao konkurencija, pa i bolje, da bi ga zadržali. Posebno je to prisutno ako se radi o klijentu koji je bio ažuran kod plaćanja i gde kašnjenja kod rata gotovo da i nije bilo.

Prvi susret na šalteru i raspitivanje o smanjenju stopa obično prođe bez rezultata: službenici iza stakla se čude što klijentu uopšte tako nešto pada na pamet. Potpisao je ugovor, pristao na uslove koji su mu pre nekoliko godina nuđeni i šta sad hoće. Situacija se obično menja kada klijent zatraži potvrdu o ostatku duga, što je prvi korak za selidbu zajma u drugu banku. Tada se obično sluša druga pesma. Na scenu stupa šef i počinje razgovor o tome gde se stari kredit premešta i pod kojim uslovima. Matična banka, odnosno menadžer, tada obično pokaže razumevanje. Klijentu se tada ponudi da plaća pod istim uslovima kao i kod onih gde bi prešao.

A koliko se isplati cela ta finansijska gimnastika?

Stručnjaci kažu da se isplati refinansirati kredit po nižoj kamati. A ukoliko je rok otplate koji je preostao duži, utoliko je i suma koja će se na kraju otplatiti manja.

Kako to izgleda u praksi?

Klijenti koji su 2010. podizali stambeni kredit indeksiran u evrima obično su plaćali kamatu između sedam i osam odsto godišnje. Danas klijenti koji podižu kredit mogu računati na stopu od 3,2 do 4,08 odsto. Već u ponudi na tržištu ima i dinarskih kredita, kod kojih je stopa od pet do deset odsto.

Korisnicima koji otplaćuju gotovinske kredite ušteda takođe može dobro doći. Gotovinski krediti i oni refinansirajući danas se mogu podići s kamatom od osam do deset odsto. Još pre nekoliko godina bile su bar 15 odsto godišnje. Ipak, ono što bi svi klijenti koji ulaze, bilo u banku u kojoj imaju otvoren račun ili u neku drugu, trebalo da znaju je da se najviše isplati refinansirati zajmove uzete po osnovu kreditnih kartica ili pozajmice po tekućem računu. Kamate su tu u proseku 20 do 25 odsto. Rivolving krediti se obično nude s mesečnom otplatom od pet odsto i takve pozajmice klijent otplati za dve godine. Ukoliko je na početku tog perioda i zadužio se za veću sumu, i te kako se isplati da se taj zajam kod matične banke ili druge refinansira jer je ušteda znatna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: