Novosti: I zgrada Iskre postaje deo "BG na vodi"

Zgrada "Iskre", gde je godinama bilo smešteno predstavništvo ove slovenačke firme, od aprila je u vlasništvu Republike Srbije, odnosno grada Beograda.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.09.2016.

09:50

Novosti: I zgrada Iskre postaje deo
Foto: Tanjug

Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove eksproprisao je i ovaj objekat, kao i poslovni prostor "Simpa", pa bi zgrade u Hadži Nikole Živkovića 2 i 6 uskoro trebalo da pređu u ruke preduzeća "Beograd na vodi", pišu Večernje novosti.

Na ulazu u četvorospratnicu "Iskre", na oglasnoj tabli stoji obaveštenje svim zakupcima da je nad ovim objektom sproveden postupak eksproprijacije i da je krajnji rok za predaju nepokretnosti 15. jun.

“Ovo znači da se naš ugovor o zakupu raskida usled dejstva više sile i stoga vas molimo da izvršite pripreme kako biste najkasnije do 10. juna 2016. godine oslobodili zakupljeni prostor i kako bismo sačinili zapisnik o primopredaji”, ističe se u saopštenju "Iskra komerca" d.o.o.

Da je ovaj objekat od 1.216 kvadratnih metara, izgrađen 1987.godine, pripao Republici Srbiji, "Novostima" je potvrdilo i Državno pravobranilaštvo, kome je Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove Beograda dužan da dostavi kopije svih izdatih rešenja.

“Gradska uprava grada Beograda donela je rešenje 22.aprila 2016. radi eksproprijacije navedene nepokretnosti, na osnovu članova 2, 7, i 10. Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi"”, navode iz Pravobranilaštva.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, "Iskrina" zgrada ne bi trebalo da bude porušena, već bi trebalo da se ukomponuje sa objektima koji bi tu uskoro trebalo da niknu. Zato radnici već uveliko rade na rušenju unutrašnjih zidova i pregrada, skidanju lamperija, mermera. Ostaće samo "kostur" četvorospratnice, koja će možda biti nadzidana, a njen enterijer, eksterijer i namena biće promenjeni.

Preduzeće "Beograd na vodi", ali i Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove, kada su "Novosti" pisale o eksproprijaciji zgrade "Simpa", negirali su sve navode. Tako je uprkos papiru na kome "crno na belo" piše da taj poslovni prostor prelazi u javnu svojinu naveli da "grad Beograd nije vlasnik objekata u Ulici Hadži Nikole Živkovića 6, kao ni pomoćnih objekata u Ulici Hercegovačka 5".

Objekat kod Autobuske stanice bio je društvena svojina sa pravom korišćenja "Iskra komerca" sa udelom 934/1.000 i kao privatna svojina Preduzeća za projektovanje i inženjersko posredovanje "Herm" Pančevo sa udelom od 66/1000. Rešenjem iz aprila, prenet je u javnu svojinu grada Beograda i Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: