Opština vapi: Nismo više razvijeni

Više hiljada radnika ostalo je bez posla poslednjih desetak godina u Vrbasu, centru prehrambene industrije, s fabrikama Karneks, Vital, Medela i šećeranom Bačka

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

13:17

Opština vapi: Nismo više razvijeni
Foto: Thinkstock

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u sedam naselja u vrbaskoj opštini ima znatno više penzionera (12.383) nego zaposlenih (9.572).

Zbog ovih i drugih ekonomskih pokazatelja, predsednik opštine Milan Glušac uputio je dopis Ministarstvu finansija kojim je zatražio da se preispita status Vrbasa kao razvijene opštine, pišu Večernje novosti.

“Broj zaposlenih je od početka privatizacije u stalnom padu. Pre sedam godina je u našoj opštini bilo zaposleno 14.559 osoba, što je činilo 52 odsto radno aktivnog ili 32 procenta ukupnog stanovništva. Prošle godine je radilo 9.230 ljudi, što je nepuna dva odsto od ukupnog broja zaposlenih u Vojvodini”, predočio je Glušac.

Prema njegovim rečima, pogoršanje ekonomske situacije odrazilo se dvostruko na opštinski budžet.

“Porez na zarade, kao najvažniji prihod budžeta, pao je u periodu od 2012. do 2015. godine za 100 miliona dinara. S druge strane, i transferi od Republike su niži nego u većini drugih lokalnih samouprava upravo zbog toga što se, po inerciji iz nekih boljih vremena, i dalje vodimo kao razvijena opština”, istakao je Glušac.

Nerealni status Vrbasa, napominje predsednik opštine, pravi posebne probleme pri učešću na konkursima za sufinansiranje projekata.

“Uslovi koje mi moramo da ispunimo mnogo su nepovoljniji u odnosu na srednje i slabije razvijene opštine, jer se od nas traži da u sufinansiranju učestvujemo s većim udelom, koji se kreće od 30 do 80 odsto. Za kapitalne objekte u takvim okolnosti nema dovoljno sredstava, što nas dovodi u poziciju da na nekim konkursima ne možemo da se pojavimo”, naglasio je Glušac.

Prvi čovek Vrbasa navodi da je aktuelna lokalna vlast zatekla ruševnu opštinu, koju, uprkos svim preprekama, želi da vrati na nekadašnje, dobre staze.

“Pokrajinska vlada, i pre ove sadašnje, okarakterisala je Vrbas kao opštinu koja najviše učestvuje na konkursima. Pokušavamo da za svoje projekte obezbedimo novac i od Republike i od Pokrajine i iz fondova EU. Za to je potrebno da stepen razvijenosti vrbaske opštine bude objektivno ocenjen”, poručio je Glušac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: