Srbija hoće penale, krili da asfalt kasni

Država Srbija će pokušati da naplati penale od izvođača, azerbejdžanske kompanije "Azvirt", za kašnjenje na izgradnji auto-puta od Ljiga do Preljine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.08.2016.

09:57

Srbija hoće penale, krili da asfalt kasni
Foto: Tanjug, arhiva

Srbija će tražiti naplatu penala, ukoliko nadzorni organ kaže da je to moguće, pišu Večernje novosti.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je izjavila da od "Koridora Srbije", kao investitora radova na ovoj deonici Koridora 11, očekuje da objasni zašto se kasni. Rok je bio 25. avgust, a prvi automobili neće proći ovom trasom bar još 40 dana.

Mihajlovićeva je naglasila da je Ministarstvo upozoravalo investitora da moraju da imaju nadzor nad tako velikim projektima, ali da je kompanija koja nadgleda radove izabrana tek u februaru.

“Ministarstvo je formiralo tehničko-finansijsku grupu, da vidimo zašto je došlo do kašnjenja”, rekla je ministarka građevine.

“Auto-put je završen 97 odsto i u toku su finalni radovi, ali ono što brine je protok informacija, jer o poteškoćama na terenu i eventualnom kašnjenju nisu obavešteni Vlada Srbije, premijer i resorno ministarstvo. Nije problem ako na ovako velikim projektima dođe do manjih kašnjenja od mesec, dva, ali u ovom slučaju su problem bile informacije i izveštaji od investitora koji nisu bili tačni. Nije u redu da kao ministarka na terenu proveravam da li će radovi biti završeni u roku, da informacije o kašnjenju dobijam od radnika sa gradilišta, a ne od odgovornih” kaže ona.

I premijer Aleksandar Vučić je u ekspozeu rekao da su ga lagali u vezi sa radovima na ovoj deonici i da nije bio obavešten o kašnjenju.

U "Koridorima Srbije", mađutim, nisu odgovorili na pitanje "Novosti", da li je tačno da nisu obavestili premijera i resornu ministarku o kašnjenju na izgradnji deonice. Rekli su da im je 22. avgusta investitor predložio da razmotre mogućnost produžetka roka za završetak radova za najmanje 60 dana, od momenta kada finansijske obaveze prema izvođaču budu izmirene.

“U ovom momentu procenat fizičke realizacije završetka deonice Ljig - Preljina je 96 odsto. Svi tuneli su probijeni. Na deonici se nalazi i 66 mostovskih konstrukcija. Svi mostovi su završeni”, tvrde u "Koridorima".

“U toku su radovi na elektromašinskim instalacijama u tunelima "Šarani", "Brđani" i "Golubac", a predstoji i sanacija kosina, postavljanje zvučnih barijera i izrada horizontalne signalizacije, kao i završni sloj asfaltiranja”. Ističu oni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: