Austrijanci se iz Poljske preselili u BG

Austrijska Cumtobel grupa (Zumtobel group) zaposlila je u Centru za projektovanje osvetljenja u Beogradu 14 mladih elektroinženjera i arhitekata.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2016.

17:06

Austrijanci se iz Poljske preselili u BG
Foto: Thinkstock

Plan je da u u drugoj fazi razvoja zaposli i do 50 diplomaca, najavili su predstavnici te kompanije.

Reč je o jednom od najpoznatijih svetskih proizvođača najmodernije led rasvete, a mladi su imali priliku da apliciraju za posao na konkursu koji je objavila Privredna komora Srbije pre četiri meseca.

Tada su Privredna komora Srbije i austrijska Cumtobel grupa pozvali diplomce koji su završili Elektrotehnički ili Arhitektonski fakultet da se prijave na konkurs za posao u Projektnom birou za rasvetu, koji je otvoren početkom maja.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je prilikom posete toj kompaniji da je veoma zadovoljan saradnjom s tom austrijskom grupom i što su mogli da učestvuju u realizaciji jednog od projekata koje ta grupa radi u Srbiji.

"Pre četiri meseca smo pozvali mlade da se prijave, i veoma smo ponosni da imamo mlade ljude koje rade u tom sektoru. Veliko je zadovoljstvo medju nama što je to u kratkom roku moglo da se realizuje i mislim da je ovo samo početak saradnje sa Cumtobel grupom i da ćemo nastaviti i dalje u tom pravcu", rekao je Čadež.

Predstavniik Cumtobel grupe Saša Jelača zahvalio je PKS na velikoj pomoći u otvaranju Centra za projektovanje osvetljenja u glavnom gradu Srbije i angažovanju mladih kadrova. Podsetio je da je sedam mladih diplomaca još na obuci, dok je sedmoro njih počelo da radi.

Zadovoljni smo njihovim radom i angažmanom i pretpostavljam da ćemo u budućnosti širiti centar do 50 radnika jer su trenutno takve potrebe i zahtevi našeg tržišta, rekao je on.

Jelača je podsetio da je plan prvobitno bio da Centar postane potpuno operativan za pola godine, ali se u tome uspelo u znatno kraćem roku.

"Opsluživaćemo iz centra u Beogradu i podržavati projekte koje radimo u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj i lista zemalja se širi", rekao je Jelača dodajući da trenutno ta kompanija "pokriva" 32 zemlje.

Kompanija Cumtobel imala je sličan centar u Poljskoj, koji je zatvorila i premestila ga u Beograd.

Jelača kaže da su se na to odlučili upravo zbog toga što je Beograd u centralnom delu regiona u kome austrijska grupa posluje, pa je znatno efikasnije zbog poslovanja, putovanja, ali je to učinjeno, dodao je, i zbog kvalitetnih kadrova koji govore strane jezike.

Planiramo da zaposlimo u centru do 50 ljudi u skladu sa time kako se bude širila prodaja u regionu i kako se bude razvijala potreba za tim. "U skladu sa time planiraćemo i kapacitete", rekao je Jelača..

Mladi arhitekta Miona Zdravković ispričala je svoje iskustvo navodeći da se najpre prijavila na konkurs PKS, a da je sada veoma zadovoljna načinom rada i iskustvom koje stiče.

"Zadovoljna sam, vrlo je zanimljivo, radi se o projektima rasvete i dosta novih stvari smo naučili", rekla je Zdravkovićeva.

Njen kolega Đorđe Kristivojević koji je završio Elektrotehnički fakultet takodđ je rekao da je zadovoljan i da je sve kako je očekivao.

"Ekipa je odlična i izadovoljan sam što već mogu da primenim znanje koje imam budući da je centar sa radom počeo pre skoro dva meseca", rekao je on.

Cumtobel grupa iz Dornbirna, od porodične firme osnovane 1950. godine postao je internacionalna kompanija, jedna od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti.

Grupacija je izlistana na bečkoj berzi (ATX) i trenutno zapošljava 7.234 radnika, a u 2014. godini je ostvarila obrt od 1,3 milijarde evra (EBIT 41,1 milion EUR).

Ima 14 proizvodnih pogona na četiri kontinenta i prodajne objekte u oko 90 zemalja. Kompanija se konstantno širi preuzimanjem drugih brendova, a 2006. je izašla na berzu.

Najveći pojedinačni akcionar je i dalje porodica Cumtobel sa 35 odsto akcija.

Početkom ove godine Cumtobel je donirao najmoderniju LED rasvetu za jednu ulicu u Beogradu, dve u Nišu, kao i pametni operativni sistem.

Kancelarija u Beogradu je od maja postala regionalni centar i pokriva tržište Srbije, Crne Gore, Turske, kao i zemalja centralne Azije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: