Radnicima Resavice na stolu 3 opcije

Za radnike u JP PEU Resavica, njih oko 4.500 računajući i zavisna preduzeća, sutra će na oglasnoj tabli osvanuti ponuda da se upišu za socijalni program.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2016.

19:33

Radnicima Resavice na stolu 3 opcije
Foto: Thinkstock

U okviru programa mogu da biraju tri opcije, izjavio je v.d. direktor tog preduzeća Stevan Dželatović dodajući da očekuje da će tokom naredne nedelje biti spreman i program reoganizacije Resavice.

"Dobili smo odobrenje da ponudimo socijalni program svim radnicima, za razliku od 2005. recimo, kada rudari nisu imali to pravo. Sada mogu da se prijave svi zaposleni, takođe i u ćerkama firmama", rekao je Dželatović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, tri su načina rešavanja viška zaposlenih.

Prvi je da dobiju 200 evra u dinarskoj protivvrednosti za svaku godinu staža, drugi da se obračuna trećina zarade i pomnoži sa godinama staža kod poslednjeg poslodavca, a treći podrazumeva šest mesečnih zarada, što važi samo za one koji imaju više od 15 godina radnog staža ukupno.

Govoreći o isteku roka za zaštitu strateških preduzeća od poverilaca, u koje spada i Resavica, Dželatović kaže da je uveren da će i nakon 31. maja firma normalno funkcionišati, kada je reč o računu.

"Nama je zaštićen račun preko kojeg primamo plate", kaže Dželatović, koji ističe da ih je više od toga da država prestane da ih štiti od poveriolaca, plašilo da ih "zatvore" zaposleni, s obzirom da neki od njih tuže firmu za smenski rad potražujući gotovo dve milijarde dinara.

Kaže i da će država svoja potraživanja koja premašuju 11 milijardi verovatno otpisati, te dodaje da očekuje i da će vlada tokom sledeće nedelje ponuditi tom preduzeću i zvaničan program reorganizacije - što znači da će firma biti podeljana na dva dela.

Jedan deo će, objašnjava, biti rudnici koji imaju budućnost i rezerve, a to su Rembas, Štavalj, Soko i Lubnica, dok će ostali biti u drugom delu koji, s obzirom da nema više rezerve, polako kreće u proces zatvaranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: