Stiže Content Insights - 1,1 mil. € za nova mesta

Srpski Content Insights osigurao je investiciju u vrednosti od 1,1 milion evra iza koje stoje VC fond North Base Media, te bugarski NEVEQ i Eleven.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.04.2016.

18:10

Stiže Content Insights - 1,1 mil. € za nova mesta
Foto: Thinkstock

Startap koji se bavi kreiranjem metrike za bolje ocenjivanje učinka novinara i samog sadržaja u ovom trenutku koristi 30 redakcija i preko 400 novinara, dok će sredstva biti uložena u proširenje samog tima kao i u skaliranje customer success odeljenja.

Content Insights iza kojeg stoje Dejan Nikolić, Dragutin Miletić i Ilija Suša zatvorio je investiciju u vrednosti od 1,1 milion evra od strane Venture Capital fonda North Base Media, bugarskog fonda NEVEQ, te akceleratora Eleven koji je i prethodno investirao u ovu kompaniju.

U razgovoru za Netokraciju, CEO Dejan Nikolić izjavio je da je NBM specijalizovan VC fond koji se bavi ulaganjem u nove tehnologije u medijima, a koji je osnovan od strane Markusa Brauklija (ex urednik WSJ i Washington Post), Stjuarta Klarka (COO Reuters), kao i Saše Vučinića (osnivač Media Development Loan Fund) o čijem smo startapu IndieVoices prethodno pisali.

U ovom trenutku Content Insights koristi 30 redakcija koje su već uveliko i paying customers, ali i više od 400 urednika i novinara među kojima je i ekipa Njuz.net-a koji CI koriste od samog početka zarad boljeg razumevanja publike i proizvodnje boljeg sadržaja. Nikolić ističe kako se servis u ovom trenutku nalazi u polu-zatvorenoj beti dok se zvanično lansiranje očekuje u junu na Global Editors Network samitu u Beču.

‘Page-views’ ne znače i kvalitetno novinarstvo

Ono po čemu je CI verovatno i najpoznatiji domaćoj javnosti jeste napredna evaluacija novinara i sadržaja. Danas, kada se redakcije vode isključivo posetama kao jedinom metrikom uspeha, Content Insights kreirao je nekoliko ključnih metrika koje kvalitetnom istraživačkom novinarstvu omogućavaju da se takmiči sa popularnim, click-bait sadržajem:

Content Insights ne prikazuje statistike page-views i sličnih metrika i samim tim odvikavamo redakcije od korišćenja prevashodno prodajnih metrika u proizvodnji i merenju učinka sadržaja. Uveli smo editorial metrike poput Article Reads (da li je i dokle članak pročitan), Attention Time (vreme tokom kojeg je čitalac angažovan u konzumiranju sadržaja), Readership (broj lojalnih čitalaca) kao i sam Content Performance Indicator, algoritam koji je praktično motor cele aplikacije.

Ukoliko pogledamo medijsku scenu na Zapadu, videćemo i da je kultura frilensera i honoraraca izraženija – predvođena trendom smanjivanja redakcija i budžeta. Samim tim, data-driven evaluacija je i nastala kao proizvod okruženja gde se svaki uloženi dolar mora opravdati. Payformance funkcija u CI omogućava da se to radi na fer način gde se u obzir uzima mnogo više signala o performansama sadržaja.

Servis nudi i ‘timeline’ prikaz učinka svakog od autora (Izvor: Content Insights)

Dejan posebno ističe kako Content Insights danas direktno koriste pre svega urednici i novinari, bez posredstva analitičara podataka zbog čega je dosta pažnje posvećeno UI/UX dizajnu i uštedi njihovog vremena:

Reakcije su fantastične jer cela zajednica zna da metrike koje se trenutno koriste nisu napravljene za njih već za prodaju. To ne znači da ignorišemo i drugu stranu novčića. Urednici medija danas moraju imati uvid u poslovnu stranu priče. To diktira moderno digitalno tržište.

Kada pak govorimo o poslovnoj strani medija, Nikolić dodaje da tim pre svega gleda na sopstveni proizvod kao alat koji može dodatno pomoći uredništvu i prodaji i to na nivou poslovnog modela: bilo da sadržaj odgovara više za proizvodnju dosega (reach) čime se pospešuje prodaja display reklama, angažovanosti čitalaca za kontekstualno (native) oglašavanje ili pak vernosti istih (model pretplate). Na ovaj način, servis koji je prevashodno namenjen uredništvu u svakom trenutku pomaže prodaji kako bi bolje protumačili ponašanje sopstvene publike i plasirali im oglase koji će najbolje rezonovati sa njihovim marketinškim potrebama.

Iskustvo ispred novca

Na pitanje da li Content Insights u ovom trenutku koriste veće medijske grupacije, Dejan je za Netokraciju izjavio kako postoji već nekoliko poznatih medijskih kuća u Evropi koje koriste ovaj servis, ali i da će sredstva koja je tim osigurao u velikoj meri biti iskorišćena kako bi se i male i velike redakcije upoznale sa benefitima koje CI nudi.

No, da li je tržište medija spremno na jednu ovakvu promenu? Može li se u potpunosti odustati od broja pregleda stranica?

Nikolić ističe da su pažljivim praćenjem tržišta primetili kako Content Insights može da reši nekoliko bitnih problema u industriji, te na neki način uvede i pravu malu revoluciju u kontekstu evaluacije učinka. Potvrda je pre svega stigla od korisnika koji već uveliko plaćaju za korišćenje njihovog proizvoda – iako je on daleko od završenog:

I mi i naši investitori smatramo da je sada vreme da idemo all in. Veliki deo sredstava ići će u skaliranje odeljenja za customer success, prodaju, formiranje CI Labs koji će konstantno istraživati nove načine kako da pomognemo našoj zajednici urednika i novinara.

Moram istaći da pored novca, od investitora dobijamo ogromnu pomoć u ekspertizi i poznavanju tržišta. VC koji je vodio investiciju je North Base Media čiji osnivači imaju veliko iskustvo i raširenu mrežu. Tako nam oko implementacije UI trenutno pomaže Vijay Ravindran, čovek koji je vodio Amazonov Prime tim pre nego je prešao u Washington Post. Takva pomoć danas je mnogo dragocenija od samog novca.

Medijska scena se menja: Pogledajte Instant Articles

Da uredništvo i prodaja ne mogu odahnuti, možda nam i najbolje govore tektonske promene sa kojima se mediji susreću poslednjih 20 godina. Ekspanzija web portala i društvenih medija promenila je način na koji doživljavamo vest i primamo informacije od značaja.

Samo nedavno, Facebook je otvorio Instant Articles svim medijima (bez obzira na veličinu), čime se posećenost tj. page-views ponovo stavljaju u kontekst i dobijaju na značaju. Može li Zakerberg ubiti www kao takav i kako će se eventualne promene odraziti na proizvod kao što je Content Insights?

Facebook je otvoren za saradnju sa pružaocima usluga van svog sistema tako da ćemo mi to iskoristiti i bićemo prisutni kao opcija u Instant Articles. Naravno, u ograničenom vidu koji Facebook kao vlasnik platforme dozvoljava. Trenutno, sve to može ići u oba pravca. Da Facebook privatizuje www ili da otvori nove mogućnosti za sve.

Kao i izdavači, i mi pratimo situaciju. Sigurni smo da proizvođači sadržaja, što Facebook sam po sebi nije, će doneti odluke koje će biti u koristi njihovog brenda i čitalaca. Za one za koje je kvantitet najbitniji, IA otvara mobilni svet na jedan prilično pristupačan i moćan način.

Za kraj, Dejan naglašava kako je čitav tim ponosan na progres koji je do sada ostvaren kao i na uspešno zatvorenu investiciju, proces kroz koji je čitava ekipa prolazila poslednjih nekoliko meseci. Uskoro će se timu od jedanaestoro ljudi priključiti još najmanje toliko, a sve u cilju skaliranja proizvoda i pripreme pred zvanično lansiranje. On dodaje kako će tim uvek imati najveći prioritet u planovima razvoja jer od njih zavisi koliki kapacitet Content Insights ima kako bi se usrećili korisnici – koji i jesu centar oko kojeg se proizvod razvija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: