Piker: Komercijalna banka je "uspavana lepotica"

Novoimenovani predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksander Piker izjavio je da nije cilj da banka bude privatizovana na silu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.12.2015.

13:54

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

"Ne odlaže se privatizacija, ali ako neko želi nešto da kupi, onda mora da se zna šta se prodaje", odgovorio je Piker na pitanje novinara da li se privatizacija Komercijalne banke, planirana za 2016. godinu, odlaže.

Piker je kazao da je već sada jasno da će u 2015. banka zabeleziti loš rezultat.

Naveo je da je negativan rezultat zabeležen u tri kvartala ove godine a tako će biti i u četvrtom, ali je istakao da još ne raspolaže svim podacima i da ne može da kaže šta je uzrok.

Na direktno pitanje koliki će biti gubitak u ovoj godini, Piker je odgovorio da još uvek nije sigurno da li će u 2015. biti zabeležen gubitak ili dobitak a to će se znati kada se obrade svi podaci.

On je dodao i da je kapitalna adekvatnost Komercijalne banke 20 odsto i da će i u najpesimističnijem scenariju ostati iznad zakonskih 12 procenata.

Piker je kazao da postoje tri stuba za podizanja vrednosti banke: digitalizacija, regionalno širenje i rešavanje loših kredita.

Piker je kazao da planira da okupi tim koji će se podrobno baviti rešavanjem loših zajmova, ali da još ne postoji odluka da li će oni biti prodavani.

"Ako uspem da okupim tim i da nađemo rešenje, možda ćemo i kupovati NPL- ove. I nećemo se zaustaviti na Srbiji", kazao je on.

Piker je naveo da je nivo loših kredita u Komercijalnoj banci na nivou proseka srpskog bankarskog sektora.

Komercijalna banka je dostigla nivo štednje od 1,6 milijardi evra. Udeo Komercijalne banke na bankarskom tržištu iznosi 13 odsto, ima više od 900.000 klijenata. Najveći akcionar je država, slede EBRD i IFC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: