Nemaš pištolj, imaš porez

Opomene koje ovih dana šalju poreznici zadaju glavobolje i bivšim vlasnicima oružja.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.11.2015.

18:13

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Mnogi su poklonili oružje državi, ali kako postupak nije sproveden do kraja, oni se i dalje duže za porez, pišu Večernje novosti.

Vlasnik oružja mora da se žali da je poreski dug neosnovan i da dokaže da se odrekao svoje puške ili pištolja, jer posle opomene sledi prinudna naplata.

Beograđanka Dobrila N. nije ni slutila kako je teško "otarasiti" se pištolja, a još teže poreske obaveze na to oružje. Kaže da je tu odluku donela u januaru ove godine, jer joj je namet koji je iz godine u godinu sve veći bio preveliki trošak.

"Kada sam u SUP Voždovac vratila oružje, dobila sam potvrdu sa kojom sa otišla u Poresku filijalu na svojoj opštini", priča nam Dobrila. - "U policiji su mi rekla da ne moram da idem u Poresko, jer oni njima šalju podatke. Otišla sam ipak i tamo su mi obavestila šta sve još dugujem. Prvo su me išetali od vrata do vrata, a zatim odredili da platim 200 dinara za taj jedan mesec u ovoj godini, s obzirom na to da sam oružje vratila u januaru. Kada mi je stiglo rešenje poreznika, na njemu je bio i dug od 200 dinara za januar. Pisalo je i da mogu da se žalim, ali da prethodno moram da platim taksu od 300 dinara. Sad čekam novo rešenje, da opet nije bilo nekog birokratskog propusta."

Ispred kancelarije 102 na trećem spratu Filijale Poreske uprave na Trgu Nikole Pašića u Nišu velika gužva. Anđelko Ilić veli da je i zbunjen i besan. U jednoj ruci drži rešenje Poreske uprave iz 2010. godine u kome stoji da mu je poništena poreska obaveza, a u drugoj ruci opomena da ipak duguje. Tvrdi da mu je pištolj ukraden i kako nikada nije pronađen, a poreznici su ga oslobodili plaćanja pre četiri godine. Međutim, stigla mu je opomena da duguje 2.900 dinara.

U istoj situaciji je i Milan Tomić, koji se oružja oslobodio još 2003. godine. Stigla mu je opomena na 1.176 dinara. Slične probleme imaju i vlasnici oružja u drugim gradovima.

Većina Nišlija koje ovih dana muči porez na oružje žali se da su ih zbunile opomene, jer nisu dobijali rešenje. Ima, međutim, i onih kojima je "na vrata zakucao" ogroman dug za porez na oružje, iako imaju potvrde o redovnim uplatama.

Od 2011. godine, kada sam prijavio oružje, dobijao sam rešenja i redovno plaćao - žali se Branimir Đorđević. - Ipak, stigla mi je opomena da dugujem 19.000 dinara i još 20.000 na ime kamate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: