MMF toleriše podelu Puteva i Koridora

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje pozitivan izveštaj MMF za Srbiju u toj oblasti.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 27.08.2015.

16:19

Default images
Foto: Tanjug

Prema njenim rečima, kašnjene u spajanju Koridora i Puteva Srbije nije postavljeno kao problem.

Ministarka je istakla da očekuje pozitivan izveštaj jer je ubrzana realizacija projekata, navodeći da je u junu ove godine izdato 40 odsto više građevinskih dozvola, nego u istom periodu prošle godine.

Mihajlović je nakon sastanka sa šefom Misije MMF u Srbiji Džejmsom Rufom, kao i predstavnicima Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj novinarima rekla da je to ministarstvo donelo sistemske zakone, kao što su Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o konverziji zemljišta koji se sada primenjuju.

"Na primer, u junu ove godine je izdato 40 odsto više građevinskih dozvola nego u istom periodu prošle godine", rekla je Mihajlović.

Ona je navela da se restrukturiranje Železnica Srbije koje je jedno od najproblematičnijih državnih preduzeća sprovodi po planu i da nije bilo ni dana kašnjenja u formiranju tri posebna preduzeća za infrastrukturu, prevoz putnika i robe, koja su počela da rade od 10. avgusta.

Na pitanje novinara da prokomentariše konstataciju da Srbija kasni u realizaciji projekata, Mihajlović je rekla da je njeno ministarstvo troši sredstva po planu i da je ove godine utrošeno 60 odsto budžeta tog ministrastva.

Ona je napomenula da su ubrzani radovi na izgradnji Koridora 10.

Kako je rekla, to ministarstvo će do novembra odnosno do kraja građevinske sezone utrošiti sve što je predviđeno u budžetu za projekte.

Mihajlović je navela da su se predstavnici MMF više interesovali za trenutno funkcionisanje preduzeća Koridori Srbije i Putevi Srbije tokom građevinske sezone nego o njihovom predviđenom spajanju.

"Misija je bila mnogo više zainteresovana za to kako se realizuju projekti i kako kompanije (Putevi Srbije i Koridori Srbije) trenutno rade, pošto je građevinska sezona u punom jeku, a nakon završetka sezone, u novembru, razgovaraće se o problemima u spajanju i da li će se raditi dodatne ekonomske analize", rekla je Mihajlovićeva novinarima posle sastanka sa predstavnicima MMF.

Na pitanje kako vlada može da ubedi građane da poštuju pravila kada više od osam meseci ne može da sprovede svoju odluku o spajanju preduzeća i zašto je nije odložila, Mihajlovićeva je rekla "neka stoji odluka, polako, sve ćemo rešiti" i dodala da je Ministarstvo pripremilo svu dokumentaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: