Ostaju i zaposleni i agencije?

Odluka o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru mogla bi da bude odložena nakon pozitivnih ishoda u budžetu, kaže ministarka Kori Udovički.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2015.

16:48

Default images
Foto: B92

Iako se o rezovima u državnoj upravi govori godinama, a iz aktuelne vlasti se moglo čuti da je rok za neke odluke april, ministarka je u Kažiprstu rekla da to nije suština.

"Velika je šteta što je fokus na pogrešnoj strani. Pozitivan ishod u budžetu daje mi priliku da skrenem pažnju da nije suština u otpuštanju, već u stvaranju efikasnije, jeftinije uprave", kaže ona.

Na pitanje da li će javnost nešto više znati do kraja meseca i da li višak u budžetu znači manje otpuštanja, ona kaže:

"Idemo po planu, ali želimo da analiziramo prvo tromesečje i budžetske rezultate, da vidimo koliko možemo da odložimo pitanje broja ljudi i da fokus bude smanjenje troškova. Nadam se da višak u budžetu znači manje otpuštanja, ali ne smem još to tako da kažem, jer o tome moramo da razgovaramo na vladi", rekla je ministarka Udovički.

Kako je rekla, ceo proces predugo traje jer je ranije malo rađeno na tom polju i nisu stvarani kapaciteti da se sve prebroji i precizira.

"Pre ili kasnije moraće da se smanjuje broj, ali veći problem od viška jeste reorganizacija", rekla je Kori Udovički.

Ministarka je navela da postoji i analiza državnih institucija i agencija i navela da je i tu pitanje organizacije ključno.

"Nemamo mi višak agencija u smislu funkcija, ali ima problema u preklapanjima. Nema tu mnogo slučajeva u kojima bismo mogli da kažemo 'ovo zaboravi, zatvori i šalji kući'. Trenutno imamo pregled situacije, a potrebna je dubinska analiza kako bismo imali potpuno čistu sliku", rekla je ona.

Na pitanje kada će predlog racionalizacije stići do parlamenta, ona je rekla da će "nešto biti spremno u aprilu", a da se nada da će situacija sa budžetom omogućiti vremena za još preciznija rešenja.

"Godinu dana se govori o tome, a ja svaki put kažem da su racionalizacija i reorganizacija proces. Ništa ne krijemo", rekla je ona.

Dodala je i da se radi na zakonu o platama koji će obezbediti da sve bude jasno, jednostavno i uporedivo.

Kako je objasnila, kuća "Prajs Voterhaus Kupers" trenutno "snima" 50 referentnih mesta u državnoj upravi, posle čega će se uporediti koliko na tim mestima zarađuje u privredi, a zatim će se u odnosu na ta mesta određivati ostale plate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: