Zašto naš "fijat" ne ide u Rusiju

Skoro četiri meseca nakon javnog obećanja Vladimira Putina da će razmotriti mogućnost povlašćenog uvoza "fijata" iz Srbije, realizacija toga se ne nazire.

Srbija

Izvor: B92, Danas

Utorak, 17.02.2015.

11:18

Default images
Foto: Tanjug

Nekih mesec dana posle posete ruskog premijera Vladimira Putina Beogradu, iz Fijat automobila Srbije (FAS) nezvanično se čulo kako se nadaju da će im biti omogućeno da ove godine u Rusiju bez carine izvezu obećani kontingent od 10.000 „fijata 500L“.

Kao i da imaju informacije iz Vlade da srpski i ruski ekspertski timovi usaglašavaju sporazum kojim bi bio regulisan posao, koji je lično Putin odobrio. Kako se u stvarnosti na tom planu ništa konkretno nije događalo, Danasu je u menadžmentu FAS-a, uoči novogodišnjih praznika, rečeno da „ne znaju ništa o izvozu Fijata 500L u Rusiju“.

Indikativno je da se u prethodna četiri meseca ovim povodom nije oglašavao ni premijer Vučić, kome je Putin u 2014. dva puta obećavao taj aranžman - prvi put sredinom prošle godine, u Moskvi, a drugi, 16. oktobra, posle vojne parade u Beogradu, tokom obraćanja javnosti u direktnom TV prenosu.

Pre toga, Putin je bescarinski izvoz kontingenta od 10.000 kragujevačkih „velikih fića“, u aprilu 2013. obećao i tadašnjem premijeru Ivici Dačiću i ministru ekonomije u njegovoj vladi Mlađanu Dinkiću, i to do kraja te godine.

Da to što se o ovom poslu već mesecima mudro ćuti znači da povlašćenog izvoza „Fijata 500L“ neće biti, potkrepljuje činjenica da se u Rusiji, u poslednje vreme, beleži sve dramatičniji pad prodaje i proizvodnje automobila.

Zato stručnjaci poručuju srpskim zvaničnicima, da ako im je do daljeg razvoja domaće automobilske industrije zaista stalo, započnu pregovore sa menadžmentom Fijata o proizvodnji još jednog modela u kragujevačkoj fabrici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: