"Mere štednje nisu reforma"

Mere štednje nisu prava reforma, a privatizacija Telekoma i Železare mogla bi da poboljša ekonomsku situaciju u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.02.2015.

20:31

Default images

To su stavovi koje su u vestima B92 izneli Goran Radosavljević, bivši državni sekretar u Ministarstvu finansija i Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

“Srbija je prošle godine ostvarila veoma loše ekonomske performanse, pad brutodruštvenog proizvoda, visok javdi dug, a budžetski deficit je najveći u Evropi. Neophodno je pokrenuti privredne aktivnosti, svi ostali načini su manje efikasni, a mere štednje bez privrednih aktivnosti neće biti efikasne“, navodi Radosavljević.

Hanić navodi da se ne može govoriti da će se u naredne dve godine smanjiti javni dug u odnosu na kretanje BDP.

“Treba da učinimo sve da sprečimo rast duga, a mere ka povećanju proizvodnje su najznačajnije, zajedno sa merama fiskalne konsolidacije koje su na liniji za smanjivanje budžetskog deficita i zaduživanja. Takođe, trebalo bi otplatiti nepovoljne kredite i dugove, te ponovo se zadužiti po povoljnim uslovima“, smatra Hanić.

Radosavljević smatra da mere štednje nisu reforma i da Srbiji nedostaju prave ekonomske reforme.

“Jedna je da prekinemo da ulažemo u privredu koja je propala i da podstaknemo rast zdravnog dela privrede. Mere štednje bez investicija neće smanjiti javni dug, to smo videli proteklih 13 meseci, javni dug je porastao za 3,3 milijarde evra što je najveći javni dug u istoriji“, navodi Radosavljević.

Hanić veruje da bi privatizacija Telekoma i Železare doprinela poboljšanju ekonomskih prilika u Srbiji.

“Mislim da bi bilo značajno, naročito Železara, važan je privatizacioni prihod i proizvodnja i da se po tom osnovu poveća zaposlenost, poveća izvoz... Mere štednje su kratkoročno nepovoljne, ali njihova dosledna primena uz reforme treba da kroz dve godine obezbedi da javni dug u odnosu na BDP počne da se smanjuje“, zaključio je Hanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: