Rakovica daje njivu da uposli mlade

U opštini Rakovica na jednom hektaru zemljišta biće realizovan projekat "Razvoj preduzetništva kroz promovisanje proizvodnje organski uzgajane hrane".

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2015.

13:17

Default images
Foto: Tanjug, ilustracija

Projekat sa 39,920 evra finansira Norveška.

Kako je rečeno na nedavnom predstavljanju tog projekta, predviđeno je da on traje osam meseci, do avgusta 2015. i da je njegova ukupna vrednost 50.370 evra.

Naglašeno je i da je cilj projekta povećanje broja zaposlenih među mladima koji su bez posla, a žive u rubnim beogradskim opštinama.

Predsednik Opštine Rakovica Vladan Kocić kazao je da će 60 mladih iz Beograda, od 15 do 35 godina kroz ovaj projekat imati priliku da se obuče za proizvodnju organske hrane i tako steknu nova iskustva čime će postati konkurentniji na tržištu rada.

On je naglasio da veliki broj mladih nakon završene srednje škole nema viziju šta bi radilo i da su procene da je oko 33 odsto mladih do 35 godine nezaposleno, a pri tom na teritoriji Beograda posebno na rubnim opštinama ima dosta zemljišta koje se ne obrađuje i nije zagađeno pesticidima, pa je ovaj projekat veliki šansa da se taj trend promeni.

Kocić je potsetio i da su procene da je 69,1 odsto zemljišta u Beogradu poljoprivredno.

Ambasador Norveške u Beogradu Nils Ragnar Kamsvag kazao je da ta zemlja podržava sve projekte koji promovišu organsku proizvodnju i ohrabriju mlade preduzetnike.

"Naš fokus je na oblastima vladavine prava, administrativnim reformama, reformama sektora bezbednosti, promociji ljudskih prava, ekonomskom razvoju, energetskom sektoru i zaštiti životne sredine, ali svako ko ima ideju za neki zanimljiv i važan projekta može da aplicira za našu podršku, a to je bio slučaj sa ovim projektom", kazao je on.

On je potsetio i da je Norveška od 2000. godine do danas u Srbiju investirala oko 1,6 milijardi evra i donirala oko 250 miliona evra.

Na predstavljanju je rečeno da je opština Rakovica opredelila zemlju koja će služiti kao ogledno dobro na kojem će se obučavati mladi za uzgoj organske hrane, dok će Beogradske pijace obezbediti štandove za prodaju tih poljoprivrednih proizvoda.

Rečeno je i da su partneri projekta i opštine Lazarevac, Voždovac i Zemun i da se očekuje da će i one biti zadužene za promociju projekta. Projekat sprovodi Kancelarija za mlade grada Beoigrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: