Kako teče obnova Vojvode Stepe

Rekonstrukcija Ulice Vojvode Stepe napreduje, a trenutno se izvode radovi na dužini od skoro 3.3 kilometara, piše Beubuild.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.01.2015.

12:16

Default images
Foto: Beobuild

Kako su nedavno otvoreni radovi i na tramvajskim bašticama kod Autokomande, radovi se sada odvijaju na šest od osam rekonstrukcijom predviđenih deonica.

Prva deonica koja kreće od tramvajskog terminala na Banjici do Trošarine ima rok za završetak krajem februara ove godine, i tu se trenutno betoniraju baštice na pravcu ka Trošarini.

Deo betonske podloge ispod šina biće zadržan, dok će deo biti zamenjen novim. Mala tramvajska okretnica na Trošarini je nešto dalje odmakla, pa je tu već završeno postavljanje šina i stubova kontakne mreže.

Sledeća deonica ide od Trošarine do Saobraćajnog fakulteta i ona je najviše odmakla, pošto je preostalo samo da se nanese poslednji, habajući sloj asfalta. Na ovom delu zavšeni su svi grubi radovi na trotoarima i stajalištima javnog prevoza.

Ostalo je da se izvrši nivelacija novih tramvajskih baštica na raskrsnici Trošarine, i njihovo povezivanje sa kolosecima u Vojvode Stepe. Tek nakon povezivanja šina biće moguće otvoriti ovu deonicu za automobilski saobraćaj.

Deonica od Saobraćajnog fakulteta do Vero centra je takođe u najvećem delu asfaltirana do habajućeg sloja, a završena je i većina ostalih radova. Pri kraju deonice ostaje da se betoniraju posledniji metri tramvajskih baštica, da se asfaltira preostali deo kolovoza i završi popločavanje trotoara.

Ako posmatramo po redosledu, sledi deonica je od Vero centra do poznatih voždovačkih solitera. Tu su radovi u punom jeku pošto se postavljaju podzemne instalacije, a započeto je i formiranje trupa saobraćajnice na delovima trase. I ovde se dosta žuri ne bi li se sustigli probijeni rokovi.

Nedavno su radovi otvoreni i na petoj deonici, od Vitanovačke ulice (voždovačkih solitera) do Dvanaeste gimanzije. Rekonstrukcija je trenutno aktivna samo na delu deonice, i to u njenoj gornjoj polovini. Kako su radovi tek počeli, radnici trenutno uklanjaju stare šine, a sledi uklanjanje asfalta i trotoara. Na ovoj deonici su radovi krenuli ispred prvobitnih rokova, a u cilju sustizanja izgubljenog vremena. Zajedno sa prvim delovima ove deonice otvoreni su radovi i na tramvajskim bašticama u okviru Autokomande.

Iako su rokovi za otvaranje značajno probijeni na skoro svim deonicama, situacija izvedenosti na celom projektu ne stoji toliko loše.

Ako posmatramo prvobitno određene rokove za otvaranje deonica, primetno je da se radi o višemesečnom odstupanju. Za razliku od pojedinih deonica, izvedenost je bolja na nivou celokupnog projekta. Za pretpostavku je da će biti prekoračenja i u krajnjem roku, ali će kašnjenja biti manja u odnosu na probijanja u okviru faza. Međutim, i dalje nije jasno zašto u novim okolnostima, posle više meseci, još uvek nema zvanične revizije i utvrđivanja novih rokova u okviru projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

21 h

Podeli: