Siva ekonomija pojede 13. penziju

U Srbiji "siva" ekonomija smanjuje budžetske prihode za 350 do 400 miliona evra godišnje, pa čak i više, što odgovara isplati 13. penzije iz državne kase.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 17.01.2015.

10:22

Default images

To je onoliko koliko se uštedelo smanjenjem plata i penzija, a taj problem da može da se reši samo sistemski ocenili su sinoć eksperti za RTS.

Predsednik Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije Kori Udovički, ukazala je da je krajnji cilj tog vladinog tela da se smanji obim "sive" ekonomije i istovremeno poveća naplata poreza i naajvila da će Vlada Srbije na narednoj sednici usvojiti predlog zakona o inspekcijskom nadzoru, koji je važan sistemski zakon u borbi protiv "sive" ekonomije.

Udovički, koja je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, najavila je da će u narednijm mesecima biti donet akcioni plan i program za borbu protiv "sive" ekonomije, napominjući da su članovi Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije ministri iz ekonomskog dela vlade.

Vrlo važan segment rada Koordinacionog tela je saradnja sa privredom i sa nevladinim organizacijama i udruženjima privrednika, čija je i inicijativa bila da se formira ovako telo pri vladi, rekla je Udovički za RTS.

Novi zakon o inspekcijskom nadzoru stvoriće trajnu strukturu za koordinaciju svih inspekcija, a koordinacija borbe protiv "sive" ekonomije biće njen prioritet, naglasila je predsednik Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije.

Udovički je podsetila da su već vidljivi prvi rezultati u borbi protiv "sive" ekonomije, zahvaljujući novom Zakonu o radu, koji podstiče legalno zapošljavanje, zatim izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, tako da je već porasla naplata PDV-a, naplata akciza na naftne derivate i duvan.

Izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violeta Jovanović rekla je da je NALED članica Koordinacionog tela i ukazala da je borba protiv "sive" ekonomije izuzetno kompleksna, u nadležnosti više institucija, ministarstava i agencija, a nažalost, građani imaju malo poverenja u institucije koje treba da reše ovaj problem.

U tu grupu institucija, koje uživaju smanjeno poverenje građana u naporima da se smanji "siva" ekonomija, spadaju Poreska uprava, inspekcije i Uprava carina, tako da je bilo neophodno formirati jedno koordinaciono telo na nivou vlade, koje će obezbediti da se sproveed plan za borbu protiv "sive" ekonomije, objasnila je Jovanović.

Jovanović je navela podatak, po analizama NALED-a, da dva radna mesta gde zaposleni rade "na crno" zatvaraju jedno legalno radno mesto i zato je za sve građane Srbije bitna borba protiv "sive" ekonomije.

Prem njenim rečima, procene su da u borbi protiv "sive" godišnje može u legalne tokove uvesti najviše jedna trećina prihoda iz "sive" ekonomije ili oko 100 miliona evra.

Zamenica direktora Americke privredne komore u Srbiji Amalija Pavić istakla je da je borba protiv "sive" ekonomije drugi po važnosti zadatak koji aktuelna Vlada Srbije treba da sprovede u 2015. godini, a u okviru toga je najvažnije doneti sistemske mere.

Pavić je napomenula da "siva" ekonomija u Srbiji smanjuje budžetske prihode od oko 350 miliona evra godišnje, ili jednu mesečnu isplatu penzija iz državne kase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: