2015. je godina buma u Beogradu

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević izjavio je da će 2015. godina biti godina investicionog buma u Beogradu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.12.2014.

17:20

Default images

Milosavljević kaže da je to očekivano s obzirom da će je obeležiti početak radova na "Beogradu na vodi" i drugim projektima od značaja za grad.

Milosavljević je, kako je saopštila Gradska uprava, rekao i da je Grad po prvi put uradio Vodič za investitore, u kojem su prezentovani svi potencijali koje Beograd ima, sa informacijama koje su potrebne investitoru da donese odluku da ulaže.

"Svaki naš susret i odlazak u bilo koju metropolu podrazumeva proaktivan pristup i konstantno promovisanje Beograda kao najpoželjnije investicione destinacije", rekao je Milosavljević i dodao da je Beograd rezultatima za godinu dana pokazao da investitori mogu sigurno da ulažu.

On je rekao i da su, zahvaljujući odgovornoj politici gradske vlasti, javna preduzeća za godinu dana iz ogromnog minusa prešla u ogroman plus, te da je ostvarena dobit javnih preduzeća veoma važna, jer oko 85 odsto odlazi u gradski budžet.

Milosavljević je rekao da je Grad odgovornom i domaćinskom politikom prema komunalnom sistemu pokazao da JP mogu da posluju mnogo bolje nego prethodnih godina i da je ono što je izgledalo nemoguće početkom godine, postalo realno.

"Situacija u 2013. godini bila je takva da je ukupan javni sektor Beograda generisao minus od 1,8 milijardi dinara. Odgovornom politikom, za godinu dana, javni sektor je iz ogromnog minusa prešao u ogroman plus", rekao je Milosavljević za Studio B.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini ostvarena je neto dobit od 931 milion dinara, a suština dobrih rezultata je domaćinska politika, racionalizacija troškova i eliminisanje nepotrebnog, poput advokatskih usluga, troškova reprezentacije, PR aktivnosti...

Sa druge strane, dodao je Milosavljević, povećani su prihodi, a ujedno smanjene subvencije i na taj način je postignut dvostruko bolji rezultat jer je Grad smanjio veliko subvencionisanje javnih preduzeća i naterao ih da smanje troškove i ostvare dobit.

Milosavljević je podsetio da subvenije više ne dobijaju "Ada Ciganlija", "Pogrebne usluge" i "Tašmajdan", a velikom broju preduzeća subvencije su smanjene.

"Zahvaljujući dobrom poslovanju gradskih preduzeća, sredstva koja su išla na subvencije sada idu u druge oblasti, kao što su socijalna davanja, za sređivanje ulica, parkova...", rekao je Milosavljević.

Govoreći o 2015. godini, koja će biti veoma teška za Grad, zbog vraćanja dugova, Milosavljević je naglasio da je ova godina bila godina finansijske konsolidacije budžeta, i da bi Grad, da mere nisu sprovedene, morao dodatno da se zadužuje.

On je naveo da su dobro poslovale i "Beogradske elektrane", "Parking servis", "Infostan", "Javno osvetljenje" i "Gradske pijace", a JP koje i dalje ima probleme je GSP.

"Reč je o sistemski nasleđenim problemima koji se ne mogu rešiti za godinu dana. To preduzeće ima velike troškove i pad prihoda zbog neplaćanja karata, ali ćemo novom tarifnom politikom pokušati da povećamo prihod", zaključio je Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: