I Srbija traži alternativu za gas

Još uvek nije bilo zvanične komunikacije sa Srbijom oko obustave Južnog toka. Srbija traži alternativne pravce, kaže ministar energetike Aleksandar Antić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2014.

16:20

Default images

"Moram da istaknem da nije bilo zvanične komunikacije za to što se može pročitati u medijima“, rekao je Antić gostujući u Kažiprstu na B92 i dodao da svaka najava kojom se dovodi u pitanje realizacija Južnog toka nije dobra.

Antić kaže da predsednik Rusije Vladimir Putin nije rekao u Turskoj ništa što već nije rekao kada je bio u poseti u Beogradu u oktobru. A to je, kako je rekao da budućnost Južnog toka zavisi od dogovora sa EU.

"Ponavljam, to je loša vest i za Srbiju i za građane jer smo mi od 2008. uložili mnogo energije i nadanja u ovaj projekat“, rekao je Antić

Odgovarajući na pitanje kakav je plan Srbije ukoliko se ne realizuje Južni tok, Antić kaže da će Srbija gledati da se prikači na neki od alternativniih pravaca, a to je da se kroz dvosmerne gasovode (intekonekcije) sa okolnim državama obezbedi diversifikacija pravaca i izvora snabdevanja.

"Srbija je ne samo danas, nego i juče i uvek imala planove za alternativne pravce da kroz interkonekcije sa susednim zemljama nađe izvore snabdevanja. Trenutni prioritet je, što je predviđeno i u budžetu za sledeću godinu, je interkonekcija Srbija – Bugarska“, rekao je Antić objašnjavajući da nije reč o kraku koji je planiran za Južni tok.

Antić kaže i da postoji mogućnost da Srbija dobija gas iz Grčke ili Azerbejdžana. Ministar energetike kaže i da naftno-gasni sporazum koji je sa Rusijom potisan u januaru 2008, a u septembru ratifikovan u Skupštini Srbije ne sadrži bilo kakvu odrednicu kojim se projekti dovode u vezu. Zbog toga, kako je rekao, Srbija nema mogućnost da dovede u pitanje preostala dva projekta iz energetskog sporazuma sa zbog odustajanja od gasovoda Južni tok.

Taj sporazum je pored izgradnje deonice gasodova Južni tok u Srbiji, obuhvatio i prodaju Naftne industrije Srbije ruskom Gaspromnjeftu i izgrađu podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru tako da ruski Gasprom dobije 51 odsto vlasništva.

"Ne postoji direktna, eksplicitna veza, ni bilo kakav ugovorni element kojim mi to možemo da dovedemo u pitanje. Dajte prvo da dozvolimo danima i nedeljama pred nama da pokažu kakva će definitivno biti sudbina Južnog toka", rekao je ministar energetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: