Pokrali mašine iz fabrike u stečaju

Propale fabrike u poslednje vreme sve češće su na meti pljačkaša. Propale fabrike u poslednje vreme sve češće su na meti pljačkaša.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 05.10.2014.

16:55

Default images

Imovina koju treba da zaštiti država nestaje, a lopovi kradu od eksera do mašina teških i više tona. Iz jednog od najvećih preduzeća za proizvodnju omotnog papira FOPA u Vladičinom Hanu iz hala su pokradene mašine teške više tona.

Opljačkana fabrika FOPA i radnici koji su ostali bez posla u pravnoj magli. Iz fabrike koja se nakon raskida privatizacije sa bugarskim vlasnikom od pre tri godine nalazi u stečaju ukradene su mašine, trafovi, cevi, kablovi i sav sitan inventar. Radnici koji su prijavljivali kradje dobijali su otkaze.

U policiji tvrde da su oni svoj deo posla uradili i da je sada sve na tužilaštvu.

U međuvremenu radnici, akcionari i stečajni upravnik vode spor u leskovačkom Privrednom sudu da makar i opljačkanu fabriku vrate državi.

Fabriku FOPA je 2007. godine kupio bugarski kontroverzni biznismen Hristo Kovački za 3,5 miliona evra, a u magacinu je tada zatekao robu u vrednosti od 4,5 miliona evra.

Iako je privatizacija raskinuta, on i dalje ima svoje predstavnike u fabrici koji su uvek spremni da se obračunaju sa onima koji se raspituju o situaciji u preduzeću.

Lokalno rukovodstvo u Vladičinom Hanu godinama moli da Privredni sud u Leskovcu što pre završi spor oko fabrike.

"Mi smo sada u situaciji da se stečaj vodi, a da nema imovine", kaže Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han.

FOPA je privatizovana po starom modelu tako što je Hristo Kovački od radnika otkupio 51 odsto akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: