Grejna sezona, cvrčak i mrav...

U ovom trenutku se predstojeća grejna sezona u Srbiji može opisati samo kao neizvesna.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

16:52

Default images

Iako u EPS-u tvrde da je tender za nabavku uglja pripremljen, a iz Srbijagasa poručuju da je Banatski dvor pun, to ne znači stabilno snabdevanje energentima tokom čitave zime.

Za potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović EPS i Srbijagas ponašaju se kao cvrčak, dok te kompanije tvrde da razmišljaju kao mrav. Elektroprivreda svoje korake, pošto direktora praktično nema, objašnjava na papiru.

Tender za nabavku uglja je pripremljen i biće raspisan čim Vlada Srbije da znak. Ugalj će uvoziti samo ako ih tako proizvedena struja bude koštala isto ili manje od uvezene električne energije.

Iz EPS-a poručuju da su se tako obezbedili i za slučaj da zbog gasne krize u Ukrajini bude obustave već ugovorenih isporuka struje. Od početka godine u odnosu uvoza i izvoza struje, u tom preduzeću kažu, nisu potrošili stotine miliona evra.

Srbijagas ima direktora i to zauzetog, pa i oni saopštavaju da je skladište Banatski dvor puno, što ne znači da smo podmireni za čitavu zimu. Gas će se ili kupovati od Rusa, ili od trgovaca koji ga skladište u Mađarskoj ili će se nabavljati po višoj ceni od manjih trgovaca gasom.

Šta god poručivali nadležni, jasno je da će grejna sezona biti neizvesna.

"Imamo i dalje problem sa kolubarskim kopom koji je jezero i sa time da obrenovačke elektrane ne mogu da dobiju dovoljne količine uglja da proizvode struju. I ako ne bude gasne krizne u Evropi, EPS će morati da kupuje struju po visokoj ceni. Ni restrikcije koje EPS za sada isključuje kao mogućnost, nisu smak sveta", kaže Jelica Putniković, urednica Balkan magazina.

Kažu da možda i ne bismo bili u takvom problemu da svi građani redovno plaćaju račune za utrošenu energiju. Koliko to dugujemo, ako ćemo prema najavama potpredsednice Vlade možda potrošiti i pola milijarde evra na uvoz struje, gasa, mazuta i uglja?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: