Gde je nestao vaš minuli rad?

Mnogi zaposleni koji 1. u mesecu primaju platu bili su pre dva dana neprijatno iznenađeni kada su shvatila da im je uplaćeno manje para nego inače.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 04.09.2014.

12:20

Default images

A da pri tom nisu koristili ni godišnji odmor, ni bolovanje.

Kad su se raspitali kod svojih poslodavaca o čemu se radi, rečeno im je da je za manju platu „krivac” novi zakon o radu koji je stupio na snagu 29. jula, a koji propisuje obračun minulog rada samo kod aktuelnog poslodavca, a ne na ukupan staž koji je zaposleni stekao kroz karijeru u više firmi, piše Politika. Čitalac S. K. bio je ogorčen što ga je zakonodavac, kako je rekao, „retroaktivno kaznio zbog toga što je pre firme u kojoj je sada, 25 godina radio u nekoliko preduzeća”.

Smatra da je nedopustivo da mu se uzme 10.000 dinara. Zašto, pita, zakonodavac nije poštedeo iskusne radnike i primenio zakon samo na one koji će se tek zaposliti od trenutka stupanja zakona na snagu? Zar nije dovoljno što će svi oni koji su pri kraju radnog veka i ne dočekaju 65 godinu na poslu biti kažnjeni penalima za prevremeno starosno penzionisanje, nego ukidaju i minuli rad?

U Ministarstvu rada, Politici su juče objasnili, da je novi Zakon o radu stupio na snagu 29. jula i da je njime promenjen način obračuna minulog rada, te da se sada plaćaju samo godine koje je radnik proveo kod poslednjeg poslodavaca, a ne za sve godine radnog staža.

Minuli rad se od tog časa računa samo za vreme koje se provede u radnom odnosu kod sadašnjeg poslodavca (uključujući poslodavca prethodnika, kao i povezana lica). Više ne važi ranije zakonsko rešenje prema kome se minuli rad računao za sve vreme koje je zaposleni proveo u radnom odnosu bez obzira na poslodavca.

Ovom odredbom, objašnjavaju u resornom ministarstvu, ne dira se u prava zaposlenih koja su u većem obimu utvrđena kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Zakon se primenjuje danom stupanju na snagu, dakle, nema retroaktivne primene. Važi za sve koji trenutno rade i uopšte nije bitno koliko su dugo bilo gde radili. Važan je samo staž kod poslednjeg gazde.

Zakon je predvideo da svaka godina obračunatog minulog rada ne može biti manja od 0,4 odsto po godini radnog staža kod poslednjeg poslodavca, ali može biti veća ukoliko je to utvrđeno ugovorom o radu. Zakonodavac je obavezao poslodavce da bez obzira na to da li su uskladili opšte akte, radnici potpisali nove ugovore o radu, da se ovaj zakon bezuslovno primenjuje od 29. jula 2014. godine.

Zaposlenom koji je novim zakonom ostao bez (pre)minulog rada jasno je da je krajnje instanca zakonodavca bila da se smanje plate upravo tako što će im se obrisati godine staža koje su proveli kod nekog drugog poslodavca.

Oštećeni, međutim, smatraju da je prazna priča da je ideja zakonodavca bila da brisanjem godina minulog rada preuzmu vredne radnike „očišćene” od tereta minulog rada i za toliko rasterete svoj budžet, te željno iščekuju da vide koji će to poslodavci pojuriti na biro rada da bi zaposlili one s po 30 i više godina radnog staža samo zato što im sada dođu kao jeftinija radna snaga bez minulog rada. Gotovo kao pripravnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: