Četvrtak, 04.09.2014.

12:20

Gde je nestao vaš minuli rad?

Mnogi zaposleni koji 1. u mesecu primaju platu bili su pre dva dana neprijatno iznenađeni kada su shvatila da im je uplaćeno manje para nego inače.

Izvor: Politika

Gde je nestao vaš minuli rad? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

sumorni

pre 9 godina

Znate ko će sada zaposliti mladog i neiskusnog, kad za iste pare može da zaposli iskusnog radnika?

Samo onaj poslodavac ko ima IQ nivoa kišne gliste. A takvih nema.

Ukoliko je postojalo nešto u ovom univerzumu što će da dotuče zapošljavanje mladih, to je onda ovo, i ovi radikali su se toga uspeli dosetiti.

Takozvani minuli rad je vrednost za koju iskusni radnik vredi više od neiskusnog, i poslodavci su do sada imali izbor. Sad im se izbor nametnuo sam od sebe.

O fluktuaciji iskusne radne snage da ne govorimo - neće je biti. Ko je lud da menja firmu kada automatski gubi minuli rad?

I pogodite šta - ovo se ne dotiče parazita u državnim službama, oni od početka rade kod istog poslodavca-države.

Dakle, ovaj Zakon o radu je pisan isključivo za potrebe tajkuna, i nikog drugog, a da bi legalno otkinuli od plata radnika i strpali njima u džep.

Verovatno će i pisci ovog nebuloznog" Zakona dobiti svoj deo.

A onaj zvrndov se pre neki dan hvali kako je posle 20 godina povećano zapošljavanje? To u njegovoj glavi možda...

Sledeću vlast će dobiti onaj ko obeća i ispuni reviziju ove budalaštine koje su se radikali dosetili i koja će naneti nemerljivu štetu ovom narodu, kakvu su nanosili svi njihovi projekti.

Svašta bi još rekao na račun ovih kvazi-stručnjaka, ali administracija to ne bi dozvolila...

oklahoma kid

pre 9 godina

"Zbog cega bi neki privatnik placao nekom minuli rad ako nije radio kod njega?Ja to potpuno podrzavam.Minuli rad je 0,4 % po godini radnog staza.25 god je negde oko 10% a njemu je skinuto 10 hiljada znaci ima platu 100.000 din.Malo li je na ovu krizu
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (kg, 4. septembar 2014 13:04)"

Poslodavac plaća njegovo iskustvo. Ne košta isto iskusni i neiskusni radnik.

I nebitno je kolika je plata ovom čoveku. A ukoliko je bitno, onda mu skinite 50%. Valjda budete sretniji posle toga?

klosar72

pre 9 godina

"Milnuli rad treba ukinuti zakonski. Svi mi koji se zaposljavamo kod privatnika potpisujemo ugovor u kome je navedena bruto zarada. Minuli rad je samo stavka koja ne menja ukupnu sumu koju na kraju meseca dobijem vec samo komplikuje platni listic..
(46, 4. septembar 2014 13:58)"

Sad će da promeni konačnu cifru majstore, sačekaj samo platu.

Btw, dajem 20 Evra za adresu svakog od botova koji su nam ovuda neumorno hvalili ovaj zakon.

neko iz mase

pre 9 godina

Kod nas u firmi su sve zaposlene prebacili na "part time", plate smanjili za 50% i čekaju da zaposleni na neodređeno daju otkaze a kada oni odu poslodavac će na dve godine menjati radnike i niko neće imati ugovor na neodređeno.
Valjda su na to mislili kada su rekli nova radna mesta.

che

pre 9 godina

Minuli rad i druge izmene ZORa su mogle biti sprecene, da je na protest sindikata izaslo 100.000 radnika...sedeli su kuci, a sada kukaju preko medija!

dobro jutro Kolumbo

pre 9 godina

Cutali ste svi od reda kada se raspravljalo o zakonu i danima pricalo o novim odredbama... a onda je izglasan, saka jada je izaskla na ulice da se buni... Trazili ste, gledajte...

Neko

pre 9 godina

Nestale su i akcije za 5.000.000 građana Srbije, a sad je nestao i minuli rad. Znači neki su dobili pozamašne akcije, socijalni program, a većina sad nema ni minuli rad.

mikin

pre 9 godina

"Gde je nestao vaš minuli rad?"
-------------------------------
Ukraden od strane vlade ove drzave. Ovi na vlasti su bukvalno shvatili naziv "minuli rad". Nije to minuli rad vec mi je to umanjenje plate za 10%. Sada. A potom ce umanjiti svima za 10-20% sto ce mi platu smanjiti za minimum dvadeset i kusur procenata a vrlo lako moze biti i preko 30%.
Presao sam pre 6 godina iz privatnog sektora u drzavni (gazda me prijavio na minimalac za visoku spremu i nije hteo da cuje za drugo). Za tih 6 godina plata mi je slovima i brojem "porasla" 1920 din! To nije dovoljno ni da anulira godisnju inflaciju! I sada ce lilihip strucnjaci u vladi da mi iz dzepa izvuku 30% plate, uz povecanje poreza, energenata, hrane, rezije, zateznih kamata, kazni! I uvodjenje privatnih uterivaca dugova. I onda velikodusno dozvole da mi se minuli rad placa samo kod poslednjeg poslodavca. E, gospodo, nece moci. O tih preostalih 2,4% plate za minuli rad kod poslednjeg poslodavca odlucujem JA i trazim da se taj velikodusni ostatak svakog meseca uplacujue postradalima od poplava u Srbiji.
I sklonite tog Atanackovica vec jednom, njegova objasnjenja vredjaju intelekt.

Milija J.

pre 9 godina

U mojoj firmi nikome nisu smanjene plate, niko o tome ne prica!
Gazdu inace vidjam jednom mesecno!
Ako mi smanje platu, odmah cu promeniti firmu, pa imam 43 godine i 15 godina staza, racunovodja sam i ne bi izdrzao da mi smanje ni 3% platu!

solunac

pre 9 godina

vučić i ostala bulumenta će sve uraditi da se radnicima smane plate na minimalac, nema smenskog nema minulog rada, za vreme godisnjeg dobijate osnovnu platu bez dodataka, uzeli su jednu otpremninu protivustavno, a sa druge strane imamo enormne povecane cena hrane, voca i povrca, evo danas idem sa pijace limun 380 dinara a banane 160, muka me uvati ,zatim povecanje cena komunalija ,struje ,poreza pogotovo na imovinu, dinar klizi ka ponoru, dakle opšta katastrofa , drzava pljacka i otima od sopstvenog naroda a narod ko telad bleji i nemocan je, to tako nece moci dugo da opstane puci ce ko prenaduvan balon a ovaj samoproklamovani gospodar ce otici u istoriju zajedno sa svojom prevarantskom strankom, NARODE PROBUDI SE DOK NIJE KASNO

Nikola Zlatibor

pre 9 godina

Minuli rad je poceo da se rusi padom "Berlinskog zida", a nastavio razbijanjem Sfrj i Sssr.
Svako ko je nezadovoljan platom, treba odmah da promeni radno mesto ili otpocne sopstveni biznis na kome ce biti zadovoljan finansijama!
Ne moze zakon da utvrdjuje plate!

nebojfa

pre 9 godina

Normalno! (Pre)minuli rad je zaostavstina onog -izma kad su ljudi vecinom radili u istoj firmi do penzije i zaradjivao je za sebe, firmu i drzavu. To je danas rijetkost. Ili radnik mijenja firmu ili firme propadaju. Minuli rad treba da se odnosi iskljucivo na staz u trenutnoj firmi, jer danas radnik radi malo za sebe, puno za firmu (tajkuna) i ni malo za drzavu! Stoga, minuli rad je preminuli rad.

kg

pre 9 godina

Zbog cega bi neki privatnik placao nekom minuli rad ako nije radio kod njega?Ja to potpuno podrzavam.Minuli rad je 0,4 % po godini radnog staza.25 god je negde oko 10% a njemu je skinuto 10 hiljada znaci ima platu 100.000 din.Malo li je na ovu krizu

slobodni strelac

pre 9 godina

Bojim se da je manje od 5% zaposlenih koji su stvarno nagradjeni za svoj trud i rad. Mnogo je vise slucajeva ko se kome svidja po "navijackoj" pripadnosti.Najavljena smanjenja u javnom sektoru samo ce iz tog sektora oterati i ono malo zaposlenih koji koriste glavu, i ovako su na udaru,kao da je poruka mladima uci i pakuj kofere jer ti u rodjenoj zemlji bilo koja vrsta znanja dodje kao nepozeljna, nazalost. Klimaci glavom i negativna selekcija na sceni.Ima li glupostima kraja.

Jogogo

pre 9 godina

Пази да ми не надокнади тих 5.000 дин некако.Једва су дочекали да се као држе закона а кад кажем шефу да идем да дам крв и да имам слободна два дана због тога,он каже да не практикује да због тога даје слободне дане,каже дајеш због себе,нико те не тера!

Vladimir

pre 9 godina

Ja imam 15 godina radnog staža, ali ceo koncept minulog rada mi nije jasan. Jednostavno ga treba izbaciti iz obračuna, on je više kategorija za ugovaranje plate, tj. uopšte ne znači da će radnik sa više godina staža više doprineti i bolje raditi. Meni to danas više deluje kao socijalna kategorija.

46

pre 9 godina

Milnuli rad treba ukinuti zakonski. Svi mi koji se zaposljavamo kod privatnika potpisujemo ugovor u kome je navedena bruto zarada. Minuli rad je samo stavka koja ne menja ukupnu sumu koju na kraju meseca dobijem vec samo komplikuje platni listic..

Bjelan

pre 9 godina

Poslodavac moze jednostavno povecati koeficijent slozenosti posla ili povecati osnovicu za obracun ili stimulacijom nadoknaditi radniku taj minus, naravno AKO ZELI. Zakon nije kriv sto je poslodavac takav on mu samo pruza zakonski okvir u kome on moze da djeluje. A svi koi smatrajy da mogu i znaju za vise, slobodno neka idu da rade kod onog koi ih vise cjenimi placa. Plate su ekonomska kategorija i vazi zakon ponude intrasnje a ne socijalna kategorija, stari radnik, napacen domacin, vredan otac djece komada vise. Ili sto sami neotvorite firme kad ate tako vrednimi sposobni pa placajte inracunajte minuli rad i radnikovog dede ako vam volja kad ste tako osjetljivi na prava radnika.

A.

pre 9 godina

"Dakle, na poslodavcu je da vidi kome će praktično nastaviti da obračunava platu kao i do sada, samo bez minulog rada, tako što će mu za toliko povećati zaradu, jer je taj neko to zaslužio", ističe on.

Ko su poslodavci u Javnim preduzećima?
Mnogi nisu uradili ni lične karte preduzeća kada se to od njih tražilo.
Ali ne sumnjam da će "nagraditi" sve radnike.

moje ime

pre 9 godina

"Zašto, pita, zakonodavac nije poštedeo iskusne radnike i primenio zakon samo na one koji će se tek zaposliti od trenutka stupanja zakona na snagu? Zar nije dovoljno što će svi oni koji su pri kraju radnog veka i ne dočekaju 65 godinu na poslu biti kažnjeni penalima za prevremeno starosno penzionisanje, nego ukidaju i minuli rad?"

Klasican primer samozivog stvorenja.
Cekaj, u redu je da neko mlad koji nikad nije imao nikakve beneficije iste nema do kraja zivota. I za njega treba da vazi ovaj zakon. Ali nije u redu da onaj koji je 25 godina imao raznorazne beneficije, sada deli sudbinu tog mladog coveka. Nego i dalje treba da bude zasticen kao beli medved.

Jos to Politika objavljuje. I posle zasto smo najstarija zemlja na svetu. Pa zato sto se najstariji uzgajaju, a mladi seku u korenu.

Najbolje da se uvede zakon da se vise uopste ne daje plata, a da mora svako da radi, ali da to ne vazi za one koji vec rade. Njima da ostane identicna plata kao sto je sad i da se uvecava svake godine za koji procenat. Neka mladi budu robovi, samo da se tebi ne skine plata sa 100 na 90 hiljada dinara. Sram te bilo! I tebe i one koji objavljuju tvoja sramna pitanja.

Sofronije

pre 9 godina

SA jedme strane hocemo da podrzimo fluktuaciju zaposlenih, a sa druge strane direktno radimo protiv toga. Kao i obicno...

Zakon je donet i gotovo. On sluzi samo za smanjivanje zarada jer druge rezultate nece doneti. I to ce biti tako dokle god u Srbiji nemate sindikate koji necemu sluze.

Mrmot

pre 9 godina

Nemojte kukati,svi vi što ste izgubili pravo na minuli rad radite za lepe plate u državnim firmama.
Da vas vidim da radite za minimalac,koji je sad od 155-179 evra,kod privatnika 12 sati dnevno bez dana odmora...

samozaposlen

pre 9 godina

Minuli rad??!!? Evo predlazem da svi bivsi vukovci primaju dodatak na platu zbog odlicnog ucenja u skoli. Bar su se trudili, a minuli rad je nagrada za sta? Dolazenje na posao u proslosti?

nann

pre 9 godina

Da li u Srbiji podtoji poslodavac, Atanackovicu, koji nagradjuje zaposlenog I kako se to meri da li je neko manje ili vise radio? Zakon je bio, navodno,usmerenka javnom sektoru koji se lepo zastitio kolektivnim ugovorima, a obrucio se na radnike u privatnom sektoru koji svakako rade i previse jer jedan zaposleni radi na vise funkcija bez "nagrade"
. Acina posla, a vremece pokazati kako smo svi izigrani, vi naprednjacki poltroni!

Jogogo

pre 9 godina

Пази да ми не надокнади тих 5.000 дин некако.Једва су дочекали да се као држе закона а кад кажем шефу да идем да дам крв и да имам слободна два дана због тога,он каже да не практикује да због тога даје слободне дане,каже дајеш због себе,нико те не тера!

solunac

pre 9 godina

vučić i ostala bulumenta će sve uraditi da se radnicima smane plate na minimalac, nema smenskog nema minulog rada, za vreme godisnjeg dobijate osnovnu platu bez dodataka, uzeli su jednu otpremninu protivustavno, a sa druge strane imamo enormne povecane cena hrane, voca i povrca, evo danas idem sa pijace limun 380 dinara a banane 160, muka me uvati ,zatim povecanje cena komunalija ,struje ,poreza pogotovo na imovinu, dinar klizi ka ponoru, dakle opšta katastrofa , drzava pljacka i otima od sopstvenog naroda a narod ko telad bleji i nemocan je, to tako nece moci dugo da opstane puci ce ko prenaduvan balon a ovaj samoproklamovani gospodar ce otici u istoriju zajedno sa svojom prevarantskom strankom, NARODE PROBUDI SE DOK NIJE KASNO

Vladimir

pre 9 godina

Ja imam 15 godina radnog staža, ali ceo koncept minulog rada mi nije jasan. Jednostavno ga treba izbaciti iz obračuna, on je više kategorija za ugovaranje plate, tj. uopšte ne znači da će radnik sa više godina staža više doprineti i bolje raditi. Meni to danas više deluje kao socijalna kategorija.

Sofronije

pre 9 godina

SA jedme strane hocemo da podrzimo fluktuaciju zaposlenih, a sa druge strane direktno radimo protiv toga. Kao i obicno...

Zakon je donet i gotovo. On sluzi samo za smanjivanje zarada jer druge rezultate nece doneti. I to ce biti tako dokle god u Srbiji nemate sindikate koji necemu sluze.

nann

pre 9 godina

Da li u Srbiji podtoji poslodavac, Atanackovicu, koji nagradjuje zaposlenog I kako se to meri da li je neko manje ili vise radio? Zakon je bio, navodno,usmerenka javnom sektoru koji se lepo zastitio kolektivnim ugovorima, a obrucio se na radnike u privatnom sektoru koji svakako rade i previse jer jedan zaposleni radi na vise funkcija bez "nagrade"
. Acina posla, a vremece pokazati kako smo svi izigrani, vi naprednjacki poltroni!

Neko

pre 9 godina

Nestale su i akcije za 5.000.000 građana Srbije, a sad je nestao i minuli rad. Znači neki su dobili pozamašne akcije, socijalni program, a većina sad nema ni minuli rad.

slobodni strelac

pre 9 godina

Bojim se da je manje od 5% zaposlenih koji su stvarno nagradjeni za svoj trud i rad. Mnogo je vise slucajeva ko se kome svidja po "navijackoj" pripadnosti.Najavljena smanjenja u javnom sektoru samo ce iz tog sektora oterati i ono malo zaposlenih koji koriste glavu, i ovako su na udaru,kao da je poruka mladima uci i pakuj kofere jer ti u rodjenoj zemlji bilo koja vrsta znanja dodje kao nepozeljna, nazalost. Klimaci glavom i negativna selekcija na sceni.Ima li glupostima kraja.

mikin

pre 9 godina

"Gde je nestao vaš minuli rad?"
-------------------------------
Ukraden od strane vlade ove drzave. Ovi na vlasti su bukvalno shvatili naziv "minuli rad". Nije to minuli rad vec mi je to umanjenje plate za 10%. Sada. A potom ce umanjiti svima za 10-20% sto ce mi platu smanjiti za minimum dvadeset i kusur procenata a vrlo lako moze biti i preko 30%.
Presao sam pre 6 godina iz privatnog sektora u drzavni (gazda me prijavio na minimalac za visoku spremu i nije hteo da cuje za drugo). Za tih 6 godina plata mi je slovima i brojem "porasla" 1920 din! To nije dovoljno ni da anulira godisnju inflaciju! I sada ce lilihip strucnjaci u vladi da mi iz dzepa izvuku 30% plate, uz povecanje poreza, energenata, hrane, rezije, zateznih kamata, kazni! I uvodjenje privatnih uterivaca dugova. I onda velikodusno dozvole da mi se minuli rad placa samo kod poslednjeg poslodavca. E, gospodo, nece moci. O tih preostalih 2,4% plate za minuli rad kod poslednjeg poslodavca odlucujem JA i trazim da se taj velikodusni ostatak svakog meseca uplacujue postradalima od poplava u Srbiji.
I sklonite tog Atanackovica vec jednom, njegova objasnjenja vredjaju intelekt.

kg

pre 9 godina

Zbog cega bi neki privatnik placao nekom minuli rad ako nije radio kod njega?Ja to potpuno podrzavam.Minuli rad je 0,4 % po godini radnog staza.25 god je negde oko 10% a njemu je skinuto 10 hiljada znaci ima platu 100.000 din.Malo li je na ovu krizu

dobro jutro Kolumbo

pre 9 godina

Cutali ste svi od reda kada se raspravljalo o zakonu i danima pricalo o novim odredbama... a onda je izglasan, saka jada je izaskla na ulice da se buni... Trazili ste, gledajte...

moje ime

pre 9 godina

"Zašto, pita, zakonodavac nije poštedeo iskusne radnike i primenio zakon samo na one koji će se tek zaposliti od trenutka stupanja zakona na snagu? Zar nije dovoljno što će svi oni koji su pri kraju radnog veka i ne dočekaju 65 godinu na poslu biti kažnjeni penalima za prevremeno starosno penzionisanje, nego ukidaju i minuli rad?"

Klasican primer samozivog stvorenja.
Cekaj, u redu je da neko mlad koji nikad nije imao nikakve beneficije iste nema do kraja zivota. I za njega treba da vazi ovaj zakon. Ali nije u redu da onaj koji je 25 godina imao raznorazne beneficije, sada deli sudbinu tog mladog coveka. Nego i dalje treba da bude zasticen kao beli medved.

Jos to Politika objavljuje. I posle zasto smo najstarija zemlja na svetu. Pa zato sto se najstariji uzgajaju, a mladi seku u korenu.

Najbolje da se uvede zakon da se vise uopste ne daje plata, a da mora svako da radi, ali da to ne vazi za one koji vec rade. Njima da ostane identicna plata kao sto je sad i da se uvecava svake godine za koji procenat. Neka mladi budu robovi, samo da se tebi ne skine plata sa 100 na 90 hiljada dinara. Sram te bilo! I tebe i one koji objavljuju tvoja sramna pitanja.

A.

pre 9 godina

"Dakle, na poslodavcu je da vidi kome će praktično nastaviti da obračunava platu kao i do sada, samo bez minulog rada, tako što će mu za toliko povećati zaradu, jer je taj neko to zaslužio", ističe on.

Ko su poslodavci u Javnim preduzećima?
Mnogi nisu uradili ni lične karte preduzeća kada se to od njih tražilo.
Ali ne sumnjam da će "nagraditi" sve radnike.

Milija J.

pre 9 godina

U mojoj firmi nikome nisu smanjene plate, niko o tome ne prica!
Gazdu inace vidjam jednom mesecno!
Ako mi smanje platu, odmah cu promeniti firmu, pa imam 43 godine i 15 godina staza, racunovodja sam i ne bi izdrzao da mi smanje ni 3% platu!

Mrmot

pre 9 godina

Nemojte kukati,svi vi što ste izgubili pravo na minuli rad radite za lepe plate u državnim firmama.
Da vas vidim da radite za minimalac,koji je sad od 155-179 evra,kod privatnika 12 sati dnevno bez dana odmora...

neko iz mase

pre 9 godina

Kod nas u firmi su sve zaposlene prebacili na "part time", plate smanjili za 50% i čekaju da zaposleni na neodređeno daju otkaze a kada oni odu poslodavac će na dve godine menjati radnike i niko neće imati ugovor na neodređeno.
Valjda su na to mislili kada su rekli nova radna mesta.

46

pre 9 godina

Milnuli rad treba ukinuti zakonski. Svi mi koji se zaposljavamo kod privatnika potpisujemo ugovor u kome je navedena bruto zarada. Minuli rad je samo stavka koja ne menja ukupnu sumu koju na kraju meseca dobijem vec samo komplikuje platni listic..

che

pre 9 godina

Minuli rad i druge izmene ZORa su mogle biti sprecene, da je na protest sindikata izaslo 100.000 radnika...sedeli su kuci, a sada kukaju preko medija!

klosar72

pre 9 godina

"Milnuli rad treba ukinuti zakonski. Svi mi koji se zaposljavamo kod privatnika potpisujemo ugovor u kome je navedena bruto zarada. Minuli rad je samo stavka koja ne menja ukupnu sumu koju na kraju meseca dobijem vec samo komplikuje platni listic..
(46, 4. septembar 2014 13:58)"

Sad će da promeni konačnu cifru majstore, sačekaj samo platu.

Btw, dajem 20 Evra za adresu svakog od botova koji su nam ovuda neumorno hvalili ovaj zakon.

sumorni

pre 9 godina

Znate ko će sada zaposliti mladog i neiskusnog, kad za iste pare može da zaposli iskusnog radnika?

Samo onaj poslodavac ko ima IQ nivoa kišne gliste. A takvih nema.

Ukoliko je postojalo nešto u ovom univerzumu što će da dotuče zapošljavanje mladih, to je onda ovo, i ovi radikali su se toga uspeli dosetiti.

Takozvani minuli rad je vrednost za koju iskusni radnik vredi više od neiskusnog, i poslodavci su do sada imali izbor. Sad im se izbor nametnuo sam od sebe.

O fluktuaciji iskusne radne snage da ne govorimo - neće je biti. Ko je lud da menja firmu kada automatski gubi minuli rad?

I pogodite šta - ovo se ne dotiče parazita u državnim službama, oni od početka rade kod istog poslodavca-države.

Dakle, ovaj Zakon o radu je pisan isključivo za potrebe tajkuna, i nikog drugog, a da bi legalno otkinuli od plata radnika i strpali njima u džep.

Verovatno će i pisci ovog nebuloznog" Zakona dobiti svoj deo.

A onaj zvrndov se pre neki dan hvali kako je posle 20 godina povećano zapošljavanje? To u njegovoj glavi možda...

Sledeću vlast će dobiti onaj ko obeća i ispuni reviziju ove budalaštine koje su se radikali dosetili i koja će naneti nemerljivu štetu ovom narodu, kakvu su nanosili svi njihovi projekti.

Svašta bi još rekao na račun ovih kvazi-stručnjaka, ali administracija to ne bi dozvolila...

oklahoma kid

pre 9 godina

"Zbog cega bi neki privatnik placao nekom minuli rad ako nije radio kod njega?Ja to potpuno podrzavam.Minuli rad je 0,4 % po godini radnog staza.25 god je negde oko 10% a njemu je skinuto 10 hiljada znaci ima platu 100.000 din.Malo li je na ovu krizu
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (kg, 4. septembar 2014 13:04)"

Poslodavac plaća njegovo iskustvo. Ne košta isto iskusni i neiskusni radnik.

I nebitno je kolika je plata ovom čoveku. A ukoliko je bitno, onda mu skinite 50%. Valjda budete sretniji posle toga?

Nikola Zlatibor

pre 9 godina

Minuli rad je poceo da se rusi padom "Berlinskog zida", a nastavio razbijanjem Sfrj i Sssr.
Svako ko je nezadovoljan platom, treba odmah da promeni radno mesto ili otpocne sopstveni biznis na kome ce biti zadovoljan finansijama!
Ne moze zakon da utvrdjuje plate!

samozaposlen

pre 9 godina

Minuli rad??!!? Evo predlazem da svi bivsi vukovci primaju dodatak na platu zbog odlicnog ucenja u skoli. Bar su se trudili, a minuli rad je nagrada za sta? Dolazenje na posao u proslosti?

nebojfa

pre 9 godina

Normalno! (Pre)minuli rad je zaostavstina onog -izma kad su ljudi vecinom radili u istoj firmi do penzije i zaradjivao je za sebe, firmu i drzavu. To je danas rijetkost. Ili radnik mijenja firmu ili firme propadaju. Minuli rad treba da se odnosi iskljucivo na staz u trenutnoj firmi, jer danas radnik radi malo za sebe, puno za firmu (tajkuna) i ni malo za drzavu! Stoga, minuli rad je preminuli rad.

Bjelan

pre 9 godina

Poslodavac moze jednostavno povecati koeficijent slozenosti posla ili povecati osnovicu za obracun ili stimulacijom nadoknaditi radniku taj minus, naravno AKO ZELI. Zakon nije kriv sto je poslodavac takav on mu samo pruza zakonski okvir u kome on moze da djeluje. A svi koi smatrajy da mogu i znaju za vise, slobodno neka idu da rade kod onog koi ih vise cjenimi placa. Plate su ekonomska kategorija i vazi zakon ponude intrasnje a ne socijalna kategorija, stari radnik, napacen domacin, vredan otac djece komada vise. Ili sto sami neotvorite firme kad ate tako vrednimi sposobni pa placajte inracunajte minuli rad i radnikovog dede ako vam volja kad ste tako osjetljivi na prava radnika.

kg

pre 9 godina

Zbog cega bi neki privatnik placao nekom minuli rad ako nije radio kod njega?Ja to potpuno podrzavam.Minuli rad je 0,4 % po godini radnog staza.25 god je negde oko 10% a njemu je skinuto 10 hiljada znaci ima platu 100.000 din.Malo li je na ovu krizu

Vladimir

pre 9 godina

Ja imam 15 godina radnog staža, ali ceo koncept minulog rada mi nije jasan. Jednostavno ga treba izbaciti iz obračuna, on je više kategorija za ugovaranje plate, tj. uopšte ne znači da će radnik sa više godina staža više doprineti i bolje raditi. Meni to danas više deluje kao socijalna kategorija.

samozaposlen

pre 9 godina

Minuli rad??!!? Evo predlazem da svi bivsi vukovci primaju dodatak na platu zbog odlicnog ucenja u skoli. Bar su se trudili, a minuli rad je nagrada za sta? Dolazenje na posao u proslosti?

Mrmot

pre 9 godina

Nemojte kukati,svi vi što ste izgubili pravo na minuli rad radite za lepe plate u državnim firmama.
Da vas vidim da radite za minimalac,koji je sad od 155-179 evra,kod privatnika 12 sati dnevno bez dana odmora...

Bjelan

pre 9 godina

Poslodavac moze jednostavno povecati koeficijent slozenosti posla ili povecati osnovicu za obracun ili stimulacijom nadoknaditi radniku taj minus, naravno AKO ZELI. Zakon nije kriv sto je poslodavac takav on mu samo pruza zakonski okvir u kome on moze da djeluje. A svi koi smatrajy da mogu i znaju za vise, slobodno neka idu da rade kod onog koi ih vise cjenimi placa. Plate su ekonomska kategorija i vazi zakon ponude intrasnje a ne socijalna kategorija, stari radnik, napacen domacin, vredan otac djece komada vise. Ili sto sami neotvorite firme kad ate tako vrednimi sposobni pa placajte inracunajte minuli rad i radnikovog dede ako vam volja kad ste tako osjetljivi na prava radnika.

Nikola Zlatibor

pre 9 godina

Minuli rad je poceo da se rusi padom "Berlinskog zida", a nastavio razbijanjem Sfrj i Sssr.
Svako ko je nezadovoljan platom, treba odmah da promeni radno mesto ili otpocne sopstveni biznis na kome ce biti zadovoljan finansijama!
Ne moze zakon da utvrdjuje plate!

nebojfa

pre 9 godina

Normalno! (Pre)minuli rad je zaostavstina onog -izma kad su ljudi vecinom radili u istoj firmi do penzije i zaradjivao je za sebe, firmu i drzavu. To je danas rijetkost. Ili radnik mijenja firmu ili firme propadaju. Minuli rad treba da se odnosi iskljucivo na staz u trenutnoj firmi, jer danas radnik radi malo za sebe, puno za firmu (tajkuna) i ni malo za drzavu! Stoga, minuli rad je preminuli rad.

46

pre 9 godina

Milnuli rad treba ukinuti zakonski. Svi mi koji se zaposljavamo kod privatnika potpisujemo ugovor u kome je navedena bruto zarada. Minuli rad je samo stavka koja ne menja ukupnu sumu koju na kraju meseca dobijem vec samo komplikuje platni listic..

moje ime

pre 9 godina

"Zašto, pita, zakonodavac nije poštedeo iskusne radnike i primenio zakon samo na one koji će se tek zaposliti od trenutka stupanja zakona na snagu? Zar nije dovoljno što će svi oni koji su pri kraju radnog veka i ne dočekaju 65 godinu na poslu biti kažnjeni penalima za prevremeno starosno penzionisanje, nego ukidaju i minuli rad?"

Klasican primer samozivog stvorenja.
Cekaj, u redu je da neko mlad koji nikad nije imao nikakve beneficije iste nema do kraja zivota. I za njega treba da vazi ovaj zakon. Ali nije u redu da onaj koji je 25 godina imao raznorazne beneficije, sada deli sudbinu tog mladog coveka. Nego i dalje treba da bude zasticen kao beli medved.

Jos to Politika objavljuje. I posle zasto smo najstarija zemlja na svetu. Pa zato sto se najstariji uzgajaju, a mladi seku u korenu.

Najbolje da se uvede zakon da se vise uopste ne daje plata, a da mora svako da radi, ali da to ne vazi za one koji vec rade. Njima da ostane identicna plata kao sto je sad i da se uvecava svake godine za koji procenat. Neka mladi budu robovi, samo da se tebi ne skine plata sa 100 na 90 hiljada dinara. Sram te bilo! I tebe i one koji objavljuju tvoja sramna pitanja.

Jogogo

pre 9 godina

Пази да ми не надокнади тих 5.000 дин некако.Једва су дочекали да се као држе закона а кад кажем шефу да идем да дам крв и да имам слободна два дана због тога,он каже да не практикује да због тога даје слободне дане,каже дајеш због себе,нико те не тера!

Sofronije

pre 9 godina

SA jedme strane hocemo da podrzimo fluktuaciju zaposlenih, a sa druge strane direktno radimo protiv toga. Kao i obicno...

Zakon je donet i gotovo. On sluzi samo za smanjivanje zarada jer druge rezultate nece doneti. I to ce biti tako dokle god u Srbiji nemate sindikate koji necemu sluze.

Milija J.

pre 9 godina

U mojoj firmi nikome nisu smanjene plate, niko o tome ne prica!
Gazdu inace vidjam jednom mesecno!
Ako mi smanje platu, odmah cu promeniti firmu, pa imam 43 godine i 15 godina staza, racunovodja sam i ne bi izdrzao da mi smanje ni 3% platu!

oklahoma kid

pre 9 godina

"Zbog cega bi neki privatnik placao nekom minuli rad ako nije radio kod njega?Ja to potpuno podrzavam.Minuli rad je 0,4 % po godini radnog staza.25 god je negde oko 10% a njemu je skinuto 10 hiljada znaci ima platu 100.000 din.Malo li je na ovu krizu
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (kg, 4. septembar 2014 13:04)"

Poslodavac plaća njegovo iskustvo. Ne košta isto iskusni i neiskusni radnik.

I nebitno je kolika je plata ovom čoveku. A ukoliko je bitno, onda mu skinite 50%. Valjda budete sretniji posle toga?

nann

pre 9 godina

Da li u Srbiji podtoji poslodavac, Atanackovicu, koji nagradjuje zaposlenog I kako se to meri da li je neko manje ili vise radio? Zakon je bio, navodno,usmerenka javnom sektoru koji se lepo zastitio kolektivnim ugovorima, a obrucio se na radnike u privatnom sektoru koji svakako rade i previse jer jedan zaposleni radi na vise funkcija bez "nagrade"
. Acina posla, a vremece pokazati kako smo svi izigrani, vi naprednjacki poltroni!

slobodni strelac

pre 9 godina

Bojim se da je manje od 5% zaposlenih koji su stvarno nagradjeni za svoj trud i rad. Mnogo je vise slucajeva ko se kome svidja po "navijackoj" pripadnosti.Najavljena smanjenja u javnom sektoru samo ce iz tog sektora oterati i ono malo zaposlenih koji koriste glavu, i ovako su na udaru,kao da je poruka mladima uci i pakuj kofere jer ti u rodjenoj zemlji bilo koja vrsta znanja dodje kao nepozeljna, nazalost. Klimaci glavom i negativna selekcija na sceni.Ima li glupostima kraja.

solunac

pre 9 godina

vučić i ostala bulumenta će sve uraditi da se radnicima smane plate na minimalac, nema smenskog nema minulog rada, za vreme godisnjeg dobijate osnovnu platu bez dodataka, uzeli su jednu otpremninu protivustavno, a sa druge strane imamo enormne povecane cena hrane, voca i povrca, evo danas idem sa pijace limun 380 dinara a banane 160, muka me uvati ,zatim povecanje cena komunalija ,struje ,poreza pogotovo na imovinu, dinar klizi ka ponoru, dakle opšta katastrofa , drzava pljacka i otima od sopstvenog naroda a narod ko telad bleji i nemocan je, to tako nece moci dugo da opstane puci ce ko prenaduvan balon a ovaj samoproklamovani gospodar ce otici u istoriju zajedno sa svojom prevarantskom strankom, NARODE PROBUDI SE DOK NIJE KASNO

mikin

pre 9 godina

"Gde je nestao vaš minuli rad?"
-------------------------------
Ukraden od strane vlade ove drzave. Ovi na vlasti su bukvalno shvatili naziv "minuli rad". Nije to minuli rad vec mi je to umanjenje plate za 10%. Sada. A potom ce umanjiti svima za 10-20% sto ce mi platu smanjiti za minimum dvadeset i kusur procenata a vrlo lako moze biti i preko 30%.
Presao sam pre 6 godina iz privatnog sektora u drzavni (gazda me prijavio na minimalac za visoku spremu i nije hteo da cuje za drugo). Za tih 6 godina plata mi je slovima i brojem "porasla" 1920 din! To nije dovoljno ni da anulira godisnju inflaciju! I sada ce lilihip strucnjaci u vladi da mi iz dzepa izvuku 30% plate, uz povecanje poreza, energenata, hrane, rezije, zateznih kamata, kazni! I uvodjenje privatnih uterivaca dugova. I onda velikodusno dozvole da mi se minuli rad placa samo kod poslednjeg poslodavca. E, gospodo, nece moci. O tih preostalih 2,4% plate za minuli rad kod poslednjeg poslodavca odlucujem JA i trazim da se taj velikodusni ostatak svakog meseca uplacujue postradalima od poplava u Srbiji.
I sklonite tog Atanackovica vec jednom, njegova objasnjenja vredjaju intelekt.

Neko

pre 9 godina

Nestale su i akcije za 5.000.000 građana Srbije, a sad je nestao i minuli rad. Znači neki su dobili pozamašne akcije, socijalni program, a većina sad nema ni minuli rad.

A.

pre 9 godina

"Dakle, na poslodavcu je da vidi kome će praktično nastaviti da obračunava platu kao i do sada, samo bez minulog rada, tako što će mu za toliko povećati zaradu, jer je taj neko to zaslužio", ističe on.

Ko su poslodavci u Javnim preduzećima?
Mnogi nisu uradili ni lične karte preduzeća kada se to od njih tražilo.
Ali ne sumnjam da će "nagraditi" sve radnike.

dobro jutro Kolumbo

pre 9 godina

Cutali ste svi od reda kada se raspravljalo o zakonu i danima pricalo o novim odredbama... a onda je izglasan, saka jada je izaskla na ulice da se buni... Trazili ste, gledajte...

che

pre 9 godina

Minuli rad i druge izmene ZORa su mogle biti sprecene, da je na protest sindikata izaslo 100.000 radnika...sedeli su kuci, a sada kukaju preko medija!

neko iz mase

pre 9 godina

Kod nas u firmi su sve zaposlene prebacili na "part time", plate smanjili za 50% i čekaju da zaposleni na neodređeno daju otkaze a kada oni odu poslodavac će na dve godine menjati radnike i niko neće imati ugovor na neodređeno.
Valjda su na to mislili kada su rekli nova radna mesta.

sumorni

pre 9 godina

Znate ko će sada zaposliti mladog i neiskusnog, kad za iste pare može da zaposli iskusnog radnika?

Samo onaj poslodavac ko ima IQ nivoa kišne gliste. A takvih nema.

Ukoliko je postojalo nešto u ovom univerzumu što će da dotuče zapošljavanje mladih, to je onda ovo, i ovi radikali su se toga uspeli dosetiti.

Takozvani minuli rad je vrednost za koju iskusni radnik vredi više od neiskusnog, i poslodavci su do sada imali izbor. Sad im se izbor nametnuo sam od sebe.

O fluktuaciji iskusne radne snage da ne govorimo - neće je biti. Ko je lud da menja firmu kada automatski gubi minuli rad?

I pogodite šta - ovo se ne dotiče parazita u državnim službama, oni od početka rade kod istog poslodavca-države.

Dakle, ovaj Zakon o radu je pisan isključivo za potrebe tajkuna, i nikog drugog, a da bi legalno otkinuli od plata radnika i strpali njima u džep.

Verovatno će i pisci ovog nebuloznog" Zakona dobiti svoj deo.

A onaj zvrndov se pre neki dan hvali kako je posle 20 godina povećano zapošljavanje? To u njegovoj glavi možda...

Sledeću vlast će dobiti onaj ko obeća i ispuni reviziju ove budalaštine koje su se radikali dosetili i koja će naneti nemerljivu štetu ovom narodu, kakvu su nanosili svi njihovi projekti.

Svašta bi još rekao na račun ovih kvazi-stručnjaka, ali administracija to ne bi dozvolila...

klosar72

pre 9 godina

"Milnuli rad treba ukinuti zakonski. Svi mi koji se zaposljavamo kod privatnika potpisujemo ugovor u kome je navedena bruto zarada. Minuli rad je samo stavka koja ne menja ukupnu sumu koju na kraju meseca dobijem vec samo komplikuje platni listic..
(46, 4. septembar 2014 13:58)"

Sad će da promeni konačnu cifru majstore, sačekaj samo platu.

Btw, dajem 20 Evra za adresu svakog od botova koji su nam ovuda neumorno hvalili ovaj zakon.