Kolektivni ugovor za radnike Pošte

U javnom preduzeću Pošta Srbije u Beogradu poptisan je kolektivni kolektivni ugovor koji će važiti za 15.000 zaposlenih u tom preduzeću.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 08.01.2014.

14:08

Default images

Radnici Pošte ne treba da strahuju od novog zakona o radu. U tom javnom preduzeću potpisan je kolektivni ugovor kojim je definisan socijalni i materijalni status zaposlenih u tom preduzeću.

Otpuštanja, zatvaranja radnih mesta i smanjenja plata neće biti barem za radnike Pošte. 15.000 zaposlenih u naredne tri godine štiti kolektivni ugovor kojim je definisan socijalni i materijalni status zaposlenih, uz sva prava u oblasti rada i radnih odnosa, i koji će važiti naredne tri godine.

Kolektivni ugovor su, u ime osnivača, potpisali ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Rasim Ljajić, u ime poslodavca direktor Pošta Srbije Milan Krkobabić, a u ime radnika predsednik sindikata PTT Srbije Alekdsandar Pavlović i predsednika sindikadta PTT Nezavisnost Snežana Marković.

Prema kolektivnom ugovoru, otkazi su mogući samo uz saglasnost radnika kojima ja zagarantovana otpremnina. Novim kolektivnim ugovorom zadržana su i prava radnika koja se tiču svih isplata i naknada, pravo na topli obrok, regres, jubilarne nagrade, isplate prilikom odlaska u penziju, kao i solidarna pomoć u nekoliko oblasti za koje poslovodstvo odluči da pomogne radnicima.

Ljajić je, posle potpisivanja ugovora, izjavio da je on rezultat dogovora sve tri strane, da predstavlja najbolji način za afirmaciju socijalnog dijaloga u Srbiji i da može da bude model i za druga preduzeća, i to ne samo javna.

Krkobabić je rekao da je taj ugovor primer da jedno javno preduzeće može da podnese sva davanja koja se tiču radnika i da, istovremeno, u 2013. ostvari dobit od oko 30 miliona evra, što je tri puta više nego prethodne godine.

Međutim, da ni u Pošti nije baš sve idealno svedoči podatak da je od 1. januara istekao ugovor firmi koja ja održavala higijenu u tom preduzeću pa su radnici bili u strahu da neće imati ko da brine o čistoći. Međutim direktor tvrdi da je problem premošćen.

Kolektivnim ugovorom zadovoljni su i sindikati Oni ističu da su na ovaj način zaposleni dobili veću sigurnost i nadaju se da će ovo biti dobar primer kako treba da se završe izmene Zakona o radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

16 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

13 h

Podeli: