"Zajedno za Srbiju bez GMO"

Nekoliko stotina predstavnika Građanske inicijative "Srbija bez GMO" okupilo se ispred Skupštine Beograda kako bi sprečili uvođenje i promet GMO u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.12.2013.

13:11

Default images

Predstavnik Građanske inicijative Miladin Ševarlić rekao je novinarima da su njeni predstavnici već uručili predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću pismo sa molbom da ne potpiše najavljeni zakon kojim se omogućava promet GMO u Srbiju.

"Imamo delegaciju koja će u pratnji jedne polovine učesnika ovog protesta prošetati do Vlade Srbije i proslediti naše zahteve premijeru Ivici Dačiću, kao i prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću i resorno nadležnim ministrima, a pre svega ministru poljoprivrede Draganu Glamočiću", rekao je Ševarlić novinarima.

On je kazao da zahtevaju od nadležnih državnih organa striktnu primenu i kontrolu sprovođenja postojećeg zakona o GMO do donošenja predloženog zakona o desetogodišnjem moratorijumu na GMO po kome bi Srbija bila geografsko područije bez GMO organizama.

"Srbija ima 250.000 hektara neobrađenih oranica i može da prozivede hranu za 21 milion stanovnika i zašto bi Srbija koja ima sedam miliona stanovnika trebalo da koristi GMO hranu", kazao je Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta.

Prema njegovim rečima, promet GMO hrane u Srbiji nije na korist poljoprivrednika Srbije, ni potrošca Srbije, već u interesu GMO kompanija koje žele da ostvare profit.

"Lažu nas da je većina oranica na planeti genetički modifikovana jer je GMO prisutan na samo 10 odsto oranica u svetu", kazao je Ševrlić.

Prema njegovim rečima, jedino proizvodnja organske hrane može obezbediti nova radna mesta dok svaki drugi vid proizvodnje čoveka svodi samo na potrošača.

"Politički lideri su uništili 150.000 gazdinstva za poslednjih 10 godina", rekao je Ševarlić.

On je dodao da GMO kompanije znaju da ovi proizvodi nisu zdravstveno bezbedni i zbog toga ne žele da finansiraju istraživanja kojim bi se utvrdila njihova bezbednost.

Učesniči skupa nosili su transparente na kojima je pisalo "Stop GMO", "Ja nisam naučni eksperiment", kao i "Zajedno za Srbiju bez GMO".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: