Šta Železnice kriju od ministarstva

Četvorka, koja je u školi vrlo dobra ocena, ipak nije dovoljno dobra za direktore 36 javnih preduzeća, koja su Ministarstvu privrede dostavljala lične karte.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 23.11.2013.

09:27

Default images

Ovo ministarstvo u petak je objavilo lične karte svih 36 javnih preduzeća, čijim kvalitetom nije zadovoljno. Najgore su, po dostavljenim podacima, rangirane "Železnice Srbije“ i "Putevi Srbije“.

"Najveći broj ovih izveštaja o poslovanju javnih preduzeća, njih 24, ocenjen je ocenom četiri, dok nijedna lična karta nije dobila najvišu ocenu - peticu. Takođe, 10 ličnih karata javnih preduzeća dobilo je ocenu tri, dok su dva preduzeća dostavila najnekompletnije izveštaje i ocenjene ocenom dva: "Železnice Srbije“ i "Putevi Srbije“", ističu u Ministarstvu, uz napomenu da će ove lične karte, u saradnji sa rukovodstvima tih preduzeća biće predmet dorade u narednom periodu.

Ko je gubitaš, a ko profitabilan među javnim preduzećima, uveliko je poznato. Međutim, ideja Ministarstva je bila da se iz dostavljenih podataka jasno vidi stanje u svakoj od ovih 36 kompanija, kako trenutno, tako i ono za četiri prethodne godine: kojom imovinom raspolažu, kolike su im tačno obaveze, a kolika potraživanja; kome su prodavali robu i usluge, a od koga nabavljali, i po kojoj ceni...

Uvidom u lične karte vidi se da pojedina javna preduzeća nisu dostavljala zbirne, već pojedinačne podatke. Pojedina, poput JP PEU "Resavica“, nisu dostavila podatke za sve tražene godine. Mnoga svoje podatke nisu zbirno iskazala.

Interesantno je da su preduzeća, prilikom dostavljanja bilansa stanja i uspeha za tekuću godinu, pravila preseke polovinom godine, ili krajem avgusta, dok god nekih, umesto konkretnog dana, stoji samo napomena: "Najskoriji datum“.

EPS, koji predvodi listu sa najvećim brojem zaposlenih, ukupno 28.857, iskazao je, po svojim podacima, dobit od čak 4,5 milijardi dinara za prvih osam meseci ove godine, dok je proteklu okončao za 2,4 milijarde gubitka.

"Srbijagas“, kome će lična karta takođe ponovo biti vraćena na doradu, iskazao je ukupne obaveze od čak 147 milijardi dinara, što je više od milijardu evra. Naspram ovih dugovanja, stoje potraživanja od 41,7 milijardi, među kojima se čak 30,5 odnosi na potraživanja po osnovu prodaje gasa. Na spisku dužnika nalazi se čak 14.993 firme i pojedinca. Stoga ne čudi što je za prvih šest meseci ove godine "Srbijagas“ već upisao polovinu gubitka koji je ostvario protekle godine - ukupno 16,5 milijardi dinara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

21 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

14 h

Podeli: