Javni sektor moraće da steže kaiš

Ravnoteža u potrošnji javnog sektora i onoga što proizvede privatni sektor, jedna od tema razgovora sa MMF-om.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

16:25

Default images

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) boraviće u Beogradu od sutra do 7. oktobra, na zahtev srpskih vlasti.

Razgovaraće se o budžetu za sledeću godinu, javnom dugu, reformama penzijskog sistema i tržišta rada.

Dan uoči dolaska misije Međunarodnog monetarnog fonda u vladi, između ostalog, očekuju savet kako da odnos privatnog i javnog sektora svedu na racionalnu meru, kaže ministar za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Igor Mirović.

"Privatni sektor, koji danas puni ogroman deo budžeta sa jedne strane, i javni sektor ,koji troši veliku količinu novca. Ravnoteža, mera i pravi odnos stvari između ta dva sektora - to nije ideja MMF-a, to je ideja svakog racionalnog ekonomiste privrednika."

I privrednici veruju da u sređivanju finansija važno mesto zauzima javni sektor.

Direktor kompanije "Nimaks" (Nimax) Vladan Maksić smatra da u javnom sektoru treba smanjiti zarade.

"Dobra priča u svemu tome bila bi, pored smanjenja poreza na zarade, uvezati i paket mera smanjenje plata u javnom sektoru. Bez toga sigurno neće biti pravih rezultata, a u okviru toga bi se onda uradio i zahtev MMF-a vezano za penzije, što jeste nepopularna mera, ali mora da se desi", kaže on.

Marko Mandić iz kompanije "Aseko" (Asseco) od MMF-a očekuje i da vladi pomogne u uvođenju poreske discipline i time suzbije rad na crno.

"Zato što je utisak kompanija koje sarađuju sa državom, koje pomažu i plaćaju svaki dinar poreza, da smo kažnjeni, jer dobar deo ekonomije funkcioniše na sivom tržištu", poručuje on.

Prema proceni privrednika, država mora prestati da troši više nego što je zaradila, a potrebno je i da izađe na kraj sa glomaznom birokratijom, što su pitanja u čijem bi rešavanju mogli da pomognu stručnjaci MMF-a.

Jedno od ključnih pitanja u razgovorima sa MMF-om biće i reforma penzijskog sistema, povodom čega su se danas oglasili predstavnici pojedinih sindikata i udruženja poslodavaca, koji smatraju da ne bi trebalo izjednačavati starosnu granicu za odlazak u penziju za žene i muškarce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: