Kirbi poklanja Vojsci Srbije MILES

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi pokloniće sutra Vojsci Srbije u bazi Jug kod Bujanovca laserski sistem gađanja MILES, vredan 1,2 miliona dolara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2013.

11:41

Default images

Sistem će biti korišćen za obuku u Centru za obuku za mirovne operacije u bazi Jug kako bi se pomoglo Vojsci Srbije da pripremi svoje trupe za angažovanje u mirovnim operacijama i izvede realističnu proveru jedinica pred slanje u mirovne misije, saopštila je američka ambasada.

MILES je sistem laserskog naoružanja koji se koristi u obuci širom sveta za simulaciju realne borbe.

"Donacijom se potvrđuje posvećenost Vlade SAD naporima Vojske Srbije na jačanju kapaciteta kako bi srpska vojska mogla da poveća učešće u mirovnim operacijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija", navela je Ambasada SAD u Srbiji.

Sistem je kupljen na inicijativu Vojske Srbije iz fonda Inicijative za globalne mirovne operacije (GPOI), programa Vlade SAD usmerenog na "zadovoljavanje rastućih potreba za dobro obučenim mirovnim snagama širom sveta".

U okviru GPOI-a, za Srbiju je odvojeno 6,3 miliona dolara za period 2011-2013.

Uručenju laserskog sistema prisustvovaće ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić, načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, komandant kopnenih snaga Aleksandar Živković i Komandant Nacionalne garde Ohaja Debra Ešenherst.

Ešenherst boravi u Srbiji povodom KEPSTOUN-a, niza aktivnosti koje se dešavaju svake godine u okviru Programa međudržavnog partnerstva Ohaja i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: